O Šesťdňovú 2015 je enormný záujem, lídrom tímu SR Svitko

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 16:07 • 2 min
O Šesťdňovú 2015 je enormný záujem, lídrom tímu SR Svitko

BRATISLAVA - Slovenská motocyklová federácia (SMF) pripravila pre fanúšikov tohto športu v nadchádzajúcej sezóne množstvo atraktívnych podujatí. Vrcholom ročníka 2015 bude v termíne 7.-12. septembra Medzinárodná šesťdňová motocyklová súťaž, v rámci ktorej sa v Košiciach a okolí predstaví svetová špička v enduro.

slovakia

left justify in out

Pôjde o v poradí 90. ročník prestížneho podujatia a na Slovensko zavíta po desaťročnej pauze.
     

Ako v piatok na tlačovej konferencii SMF potvrdili organizátori, o Šesťdňovú je veľký záujem. "Predbežne sa nám prihlásilo 660 jazdcov z 33 krajín. Technické možnosti trate však neumožnia taký veľký počet pretekárov, takže ich počet sme museli zredukovať. Aktuálny stav je 540 jazdcov, finálna podoba štartového poľa bude známa šesť týždňov pred začiatkom podujatia. Samozrejme, konečný počet klesne, či z dôvodu zranení alebo nečakaných finančných problémov, ale sme presvedčení, že limit 510 jazdcov sa nám podarí naplniť," informoval riaditeľ Šesťdňovej 2015 a viceprezident SMF pre enduro a rely Peter Lazar.
     

Slovensko bude mať ako organizátor na akcii široké zastúpenie, keď po deväťročnej pauze postaví na neoficiálnych majstrovstvách sveta národných tímov opäť aj Trophy tím. Po prvý raz v histórii motocyklového športu pod Tatrami sa predstaví aj trojčlenný ženský tím. "Budeme jazdiť doma, chceme sa zúčastniť všetkých kategórií. V tej hlavnej bude štartovať seniorský i juniorský Trophy tím, premiérovo budú jazdiť aj slovenské dievčatá. V druhej časti Šesťdňovej, ktorá pojednáva o klubovej súťaži, sme od Medzinárodnej motocyklovej federácie dostali najvyšší možný limit 12 tímov. Ostatné krajiny postavia maximálne 7 zoskupení," doplnil Lazar.
     

Lídrom slovenského Trophy tímu by mal byť Štefan Svitko. Piaty najlepší jazdec na tohtoročnej Rely Dakar sa na Šesťdňovú teší. "Ak budem zdravý a všetko pôjde podľa plánu, tak by som nemal v Košiciach chýbať. Spolu so mnou sa v Trophy tíme predstaví ďalších päť jazdcov. Zloženie nášho tímu ešte nie je kompletné, uvidíme, ako to dopadne,"  povedal Svitko, ktorý len nedávno začal s prípravou na sezónu 2015. "Nový ročník sa pre mňa začne o dva týždne v Borskom Mikuláši na piesku. Budú to veľmi náročné preteky, na ktoré treba mať natrénované, čo sa mi však príliš nedarí, pretože po Dakare ma čakalo množstvo ďakovných a sponzorských akcií. Verím však, že to bude v pohode," dodal Svitko.
     

Šesťdňová sa na Slovensku uskutočnila doteraz štyrikrát - v rokoch 1977, 1982, 1991 a 2005 vždy v Považskej Bystrici. Východ Slovenska tak bude mať svoju premiéru. Jazdiť sa bude v okolí Košíc najmä smerom na severozápad. Pretekárov čaká minimum asfaltových ciest, organizátori chcú vrátiť enduro do terénu, do lesov a prírody s rešpektovaním podmienok ochranárov. Trate povedú aj k maďarským hraniciam, najvyšším bodom itineráru bude Kojšovská hoľa (1246 m). Záverečný motokros sa uskutoční v obci Kechnec južne od Košíc. Organizátori počítajú s rozpočtom 500-tisíc eur, celkovo by do Košíc malo prísť až 3000 jazdcov či členov realizačných tímov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies