O odvodovej úľave rozhodnú poslanci v skrátenom konaní

NETKY.SK • 25 November 2014, 18:35 • 2 min
O odvodovej úľave rozhodnú poslanci v skrátenom konaní

BRATISLAVA - Poslanci budú o návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý zavádza odvodovú odpočítateľnú položku (OOP), rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

slovakia

left justify in out

O opatrení, ktoré znižuje zdravotné odvody nízkopríjmovým zamestnancom tak rozhodnú už na aktuálnej 44. schôdzi. Skrátené konanie navrhla zákonodarcom vláda, aby mohli zmeny nadobudnúť účinnosť už od prvého januára budúceho roka, teda v rovnakom čase ako sa zvýši minimálna mzda na 380 eur. "V prípade prijatia zákona v neskoršom čase by hrozili štátu značné hospodárske škody vyplývajúce najmä z výrazného zvýšenia ceny práce pre zamestnávateľov nízkopríjmových osôb a s ním súvisiace hroziace prepúšťanie a rast nezamestnanosti a hospodárske ťažkosti podnikov," zdôvodnil zrýchlený postup minister zdravotníctva Viliam Čislák. 

 

Takéto skrátené konanie však nenašlo pochopenie u opozičných poslancov, poukazovali na to, že ide o závažné opatrenie, ktoré si vyžaduje diskusiu a mala by sa k nemu vyjadriť aj odborná verejnosť. Podľa poslanca Ivana Švejnu (Most - Híd) ide o nedomyslený návrh, ktorý diskriminuje iné skupiny obyvateľov a prehlbuje deficit verejných financií. Jozef Mihál (SaS) zase dopĺňa, že legislatíva obsahuje "niekoľko nezmyslov" a preto nebude fungovať. S ministrom sa stavil o sto eur, že ten v začiatkoch budúceho roka prinesie do parlamentu novelu, ktorou sa bude musieť legislatíva opravovať. "Pretože vám zdravotné poisťovne prídu klopať na dvere, že toto predsa takto nemôže byť. To všetko je dané tým, že vy tu robíte marketing, fajočky, sociálne balíčky, ale nerobíte zákony poctivo tak, ako by sa mali," skonštatoval Mihál. 

 

Vďaka OOP sa majú od budúceho roka znížiť zdravotné odvody pre zamestnancov s príjmom do 570 eur mesačne, resp. 6 840 eur ročne. Odvodová odpočítateľná položka má byť v rovnakej výške ako budúcoročná minimálna mzda, čiže 380 eur mesačne, v prepočte na celý rok 4 560 eur. Zamestnanec s minimálnou mzdou nebude platiť žiadne zdravotné odvody. S rastom príjmu o jedno euro klesne suma OOP o dve eurá. Výpadok príjmov zdravotných poisťovní, ktoré im spôsobí odvodová úľava, sa bude kompenzovať cez platby za poistencov štátu. Tie sa v zákone navrhujú vo výške 4,16 percenta z vymeriavacieho základu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies