O Brestovskú jaskyňu je veľký záujem, za prvý rok ju videli tisíce ľudí

NETKY.SK • 20 September 2017, 13:54 • 2 min
O Brestovskú jaskyňu je veľký záujem, za prvý rok ju videli tisíce ľudí

ZUBEREC - Jedinú sprístupnenú jaskyňu na Orave navštívilo počas prvého roka jej prevádzky viac ako 12.000 ľudí. Záujem turistov o Brestovskú jaskyňu na severnom okraji Roháčov je veľmi veľký, bez rezervácie sa do nej počas hlavnej sezóny návštevníci nedostanú.

slovakia

left justify in out

"Počas dvoch mesiacov, kedy bola vlani otvorená, ju navštívilo viac než 3000 ľudí. Poukazuje to na mimoriadny záujem o novú jaskyňu. Ten neupadol ani v tomto roku, kedy si ju od januára do konca augusta prezrelo viac ako 9000 turistov, čo už je porovnateľné napríklad s Gombaseckou jaskyňou," povedal pre TASR Miroslav Kudla zo Správy slovenských jaskýň. Brestovskú jaskyňu sprístupnili pre verejnosť po dlhých desaťročiach v septembri 2016. Otvorená je desať mesiacov v roku, okrem novembra a decembra.

 

Návštevnosť jaskyne je limitovaná stiesnenými priestormi, ktoré umožňujú vstup maximálne 15 ľuďom naraz. Počas hlavnej sezóny ju preto denne mohlo obdivovať maximálne 90 turistov. "Vzhľadom na výrazné kapacitné obmedzenia sme museli zaviesť rezervačný systém. Prísť 'na blink', bez rezervácie počas vrcholnej sezóny spravidla znamená nedostať sa do jaskyne," doplnil s tým, že vyťaženosť vstupov v júli dosiahla 97 percent.

 

Návštevníkov čaká pri prehliadke Brestovskej jaskyne pohyb po náročnejšom teréne prirodzeného dna jaskynných chodieb s minimálnymi úpravami, strmé schodiská, užšie chodby či kramlové stúpačky, upozornil Kudla. Vyzbrojení sú prilbami a vlastnými čelovými svetlami. Oproti väčšine sprístupnených jaskýň, kde sa turisti pohybujú po betónových chodníkoch a pri inštalovanom elektrickom osvetlení, si návšteva jaskyne pod Roháčmi vyžaduje lepšiu kondíciu.

 

"Neopakovateľný ráz dáva Brestovskej jaskyni aktívny vodný tok, ktorý tečie dnom a je domovom množstva pozoruhodných živočíchov. Tiež reliéf jaskynných priestorov, ktorý je výsledkom pôsobenia vody a bezpochyby zaujmú najmä stropné skalné visiaky či mohutné stenové skalné výčnelky priamo nad riečiskom," opísal Kudla.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies