Novým predsedom Sejmu je Grzegorz Schetyna

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 07:18 • 2 min
Novým predsedom Sejmu je Grzegorz Schetyna

Novým predsedom Sejmu je Grzegorz Schetyna

slovakia

left justify in out

img

Štyri dni po víťazstve v nedeľňajšom druhom kole poľských prezidentských volieb rezignoval budúci prezident krajiny Bronislaw Komorowski na funkciu predsedu Sejmu.
     Za jeho nástupcu zvolili poslanci doterajšieho šéfa frakcie vládnej Občianskej platformy (PO) Grzegorza Schetynu (47), a to veľkou väčšinou v pomere 277:121 hlasom pri 16 zdržaniach sa.
      Nominanta PO podporili vo voľbách nielen stranícki kolegovia, ale aj poslanci opozičného Zväzu demokratickej ľavice (SLD).
      Schetyna by až do prevzatia prezidentského úradu novozvolenou hlavou štátu mal dočasne disponovať prezidentskými právomocami.
      Bronislaw Komorowski, ktorý sa poslaneckého mandátu vzdal po 19 rokoch, sa funkcie prezidenta ujme až začiatkom augusta po potvrdení volebných výsledkov najvyšším súdom krajiny.
      Jeho nástupca, rodák z Opole bol v 80. rokoch aktivistom antikomunistického študentského hnutia. Grzegorz Juliusz Schetyna študoval najskôr právo, napokon absolvoval štúdium histórie vo Vroclave.
      Vo vysokej politike sa objavil po desiatich rokoch pôsobenia v poslaneckých laviciach ako vicepremiér a minister vnútra v kabinete Donalda Tuska v roku 2007. Po dvoch rokoch však vládu opustil, keď sa jeho meno objavilo v škandále okolo lobingu. Schetyna je znalcami pomerov považovaný za vnútrostraníckeho rivala súčasného poľského premiéra.
      Novým podpredsedom Sejmu sa dnes stal Jerzy Wenderlich, ľavicový politik, ktorý v tejto funkcii nahradí Jerzyho Smajdzinského, ktorý zahynul pri leteckej katastrofe z 10. apríla pri Smolensku. Jeho kandidatúru podporilo 412 poslancov, proti boli iba traja, dvaja sa hlasovania zdržali.
     Najsilnejšia opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS) predbežne svojho kandidáta, ktorý by nahradil takisto tragicky zosnulého Krzysztofa Putru, doteraz na túto funkciu nevybrala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies