Novým predsedom britských labouristov sa stal Jeremy Corbyn

NETKY.SK • 12 September 2015, 14:41 • 2 min
Novým predsedom britských labouristov sa stal Jeremy Corbyn

LONDÝN - Novým predsedom britských opozičných labouristov sa stal predstaviteľ krajne ľavicového krídla Jeremy Corbyn, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné výsledky hlasovania zverejnené predstaviteľmi strany.

slovakia

left justify in out

Predchádzajúci líder Labouristickej strany Ed Miliband podal demisiu po prehre v májových parlamentných voľbách. Corbyn bol ešte donedávna považovaný za outsidera strany. V uplynulých mesiacoch sa však stal jasným favoritom a s prehľadom zvíťazil nad ďalšími troma kandidátmi hneď v prvom kole hlasovania.

 

Skúsený 66-ročný politický veterán je ostrým kritikom úsporných opatrení vlády a členstva Spojeného kráľovstva v Severoatlantickej aliancii. Reuters upozorňuje, že jeho víťazstvo môže ešte viac prispieť k názorovému štiepeniu uprostred strany poznačenej ťažkou volebnou porážkou. Corbyn tiež znamená jednoznačné odmietnutie centristických politík predchádzajúceho vedenia strany a jej ostré nasmerovanie na ľavo.

 

Zverejnenie výsledkov hlasovania členov strany sprevádzal na londýnskom zasadnutí potlesk a ovácie. Corbyn si zabezpečil takmer 60 percent voličských hlasov, pričom jeho najvážnejší rival presvedčil iba necelých 19 percent z 422.664 hlasujúcich.

 

Pred Corbynom a jeho socialistickými ideami verejnosť otvorene varovalo viacero dlhoročných členov strany vrátane bývalých labouristických premiérov Tonyho Blaira a Gordona Browna. Obaja sa pridali k verejným výzvam smerom k voličom za jeho odmietnutie. Blair dokonca vyhlásil, že pod Corbynovým vedením by Labouristickej strane hrozilo "zničenie".

 

Corbyn zaujal predovšetkým nových nadšených prevažne mladých členov strany, z ktorých mnoho je nespokojných s britskou politikou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies