Nový Zéland: Na pláži Stewartovho ostrova uhynulo 107 delfínov dlhoplutvých

NETKY.SK • 21 Február 2011, 13:20 • 2 min
Nový Zéland: Na pláži Stewartovho ostrova uhynulo 107 delfínov dlhoplutvých

Nový Zéland: Na pláži Stewartovho ostrova uhynulo 107 delfínov dlhoplutvých

slovakia

left justify in out

img

Pri novozélandskom Južnom ostrove uviazlo a uhynulo 107 delfínov dlhoplutvých. Oznámil to novozélandský rozhlas.
      Dvaja zahraniční turisti objavili zvieratá v nedeľu v odľahlej zátoke Mason Bay na Stewartovom ostrove a upozornili na ne úrad na ochranu prírody.
      Kým však na pláž dorazili záchranári, viac ako polovica delfínov už bola mŕtva. Zvyšných 48 nemalo šance na prežitie a tak ich utratili.
      Ako dlho zvieratá ležali na pláži, nie je známe. Keď pracovníci úradu na ochranu prišli do zátoky, boli delfíny ešte čiastočne vo vode, ale príliv už ustupoval. Delfíny, ktoré prežili, však na suchu utrpeli úpal a preto sa rozhodlo o ich utratení.
      Delfíny dlhoplutvé žijú v skupinách a ak jeden jej člen uviazne na plytčine, ostatní ho nasledujú, aby sa mu pokúsili pomôcť, no tiež uviaznu. Vo vodách v okolí Nového Zélandu je tento živočíšny druh bežný.
      Každé leto uviaznu na pobreží Nového Zélandu desiatky delfínov a veľrýb. Vedci zatiaľ nie sú schopní vysvetliť, prečo tieto cicavce opakovane mieria do nebezpečne plytkých vôd. Tento rok ide o tretí prípad.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies