Nový štadión navrhujú po MS 2014 zmeniť na väznicu

NETKY.SK • 25 September 2013, 09:12 • 2 min
Nový štadión navrhujú po MS 2014 zmeniť na väznicu

MANAUS - Štadión v odľahlej brazílskej Amazónii by sa nemal stať po skončení majstrovstiev sveta vo futbale 2014 nevyužitým "bielym slonom".

slovakia

left justify in out

Sudca Sabino Marques navrhuje po turnaji prestavať športovisko v Manause za 275 miliónov dolárov s tribúnami pre 44-tisíc divákov na väzenské centrum. Sudca, ktorý je zároveň členom väzenskej rady v štáte Amazonas, sa týmto návrhom rozhodol reagovať na kritiku, podľa ktorej nebude mať štadión po MS 2014 žiadne využitie. V Manause sa totiž nehrá žiadna z dvoch najvyšších brazílskych súťaží a futbal má v meste malú tradíciu.

Brazília pripravila pred budúcoročný futbalový šampionát celkovo dvanásť štadiónov. Niekoľko - vrátane toho v Manause - bude mať po turnaji minimálny osoh. Nedávno sa v krajine konali mohutné protesty proti vysokým výdajom vlády na organizáciu MS vo futbale 2014 a olympijských hier 2016 namiesto riešenia zlej sociálnej situácie, nedostatočným verejným službám a vysokým daniam. Brazília vynaložila na výstavbu štadiónov 3,5 miliardy dolárov a ďalších 13,3 miliardy putovalo do infraštruktúry. Rovnaké náklady sa očakávajú aj v súvislosti s olympijskými hrami v Riu de Janeiro 2016. 

"Sudca Sabino Marques chce presvedčiť vládu štátu Amazonas, aby štadión po majstrovstvách sveta prebudovala na väznicu," povedal hovorca justičného systému v Amazonase Alvaro Corado. Na štadióne v Manause sa budú hrať len štyri zápasy majstrovstiev sveta. Mesto má 2,3 milióna obyvateľov. "Bielymi slonmi" sa po šampionáte môžu stať aj štadióny v Brasilii, Cuiabe a Natale. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies