Nový premiér Turnbull uviedol do vlády viac žien, Austrália má prvú ministerku obrany

NETKY.SK • 20 September 2015, 13:18 • 2 min
Nový premiér Turnbull uviedol do vlády viac žien, Austrália má prvú ministerku obrany

CANBERRA - Nový austrálsky premiér Malcolm Turnbull dnes oznámil rozsiahle zmeny vo svojom prvom vládnom kabinete, do ktorého uviedol aj niekoľko žien - vrátane prvej austrálskej ministerky obrany.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP predseda vlády informoval, že počet ministeriek zvyšuje z dvoch na päť a patrí medzi ne aj ministerka obrany Marise Payneová. Ďalšou zmenou je výmena nepopulárneho ministra finančných služieb Joea Hockeyho, ktorého nahradil doterajší minister sociálnych služieb Scott Morrison.

 

Turnbull, niekdajší minister komunikácií, vymenil v premiérskom kresle svojho nepríliš populárneho predchodcu Tonyho Abbotta v noci na utorok, a to prekvapivým vnútrostraníckym hlasovaním v rámci svojej Liberálnej strany.

Turnbull dnes zároveň oznámil, že doterajší minister financií Hockey odstúpi z politiky. V novom vládnom kabinete, ktorého členovia zložia prísahu v pondelok, nebude fungovať ani Abbott.

 

Vo voľbách predsedu Liberálnej strany v roku 2009 Abbott porazil Turnbulla, ktorý bol nepopulárny u pravicového krídla strany pre svoje pokrokové názory na klimatické zmeny, manželstvá ľudí rovnakého pohlavia a Austráliu ako republiku. Abbottovi však potom podpora výrazne klesla v dôsledku ekonomickej krízy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies