Novorodencom v Nemecku nebudú uvádzať pohlavie v prípade pochybností

NETKY.SK • 1 November 2013, 12:31 • 2 min
Novorodencom v Nemecku nebudú uvádzať pohlavie v prípade pochybností

BERLÍN - Nemecko sa v piatok stalo prvou európskou krajinou, ktorá umožní vydávať novorodencom s obojpohlavnými znakmi doklady bez uvedenia mužského či ženského pohlavia.

slovakia

left justify in out

Cieľom je napraviť doterajší stav, keď sa museli rodičia v takýchto prípadoch rozhodnúť, či budú mať "chlapca" alebo "dievča", a nechávali na dieťati vykonať príslušný chirurgický zákrok. Po zmene pravidiel už nebude uvedenie pohlavia na rodnom liste povinné, čím v matrike fakticky vznikne nová, neurčitá kategória. 

Odborníci však upozorňujú, že zákon nerieši problémy vyplývajúce zo zaradenia do takejto kategórie, ako je vydávanie ďalších dokladov či uzatváranie partnerských zväzkov. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra v tejto súvislosti oznámil, že krajina už čoskoro zavedie tretí symbol pre pohlavie v cestovných pasoch. Okrem právnych otázok je zatiaľ nejasné aj to, ako bude k medzipohlavným osobám pristupovať spoločnosť rátajúca bežne len s dvoma možnosťami, čo sa týka napríklad verejných toaliet alebo športových aktivít. 

Nemecko zmenilo pravidlá určovania pohlavia na základe správy nezávislého výboru pre etiku z roku 2012, ktorá konštatovala "ignoranciu" a "nedostatok úcty" voči ľuďom s pohlavnými odlišnosťami. Uvádzať neurčité pohlavie v dokladoch umožnila svojim občanom tento rok aj Austrália, pričom tiež rozšírila o pohlavnú identitu svoje antidiskriminačné zákony.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies