Novela zákona o odpadoch zlikviduje podniky a zberné systémy

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 18:55 • 2 min
Novela zákona o odpadoch zlikviduje podniky a zberné systémy

BRATISLAVA - Zamestnávatelia žiadajú predsedu vlády Roberta Fica a ministra životného prostredia Petra Žigu, aby stiahli novelu zákona o odpadoch. Tá je od 2. mája v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

slovakia

left justify in out

"Dôvodom žiadosti je, že rozsah a spôsob navrhovaných zmien, ktoré sú v uvedenom návrhu zákona, nie je možné zmysluplne pripomienkovať," píše v tlačovej správe hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) Miriam Špániková. Materiál podľa asociácie jednak už vo svojej podstate vykazuje chyby nezlučiteľné s Ústavou SR, nie je v súlade so smernicou EÚ o odpadoch a tiež by jeho uplatňovanie zapríčinilo likvidáciu podnikov a zberových systémov zavedených v SR, vysvetľuje Špániková.

Problémom tohto návrhu podľa AZZZ SR je, že obsahuje ustanovenia, ktoré bránia voľnému podnikaniu a diskriminujú slovenský priemysel a ekonomiku. Návrh tiež nerešpektuje ustanovenia a podmienky uvedené v niekoľkých smerniciach EÚ, tvrdia zamestnávatelia. Ďalej vyhlasujú, že sú si takmer istí, že novela spôsobí krach hutných podnikov, ktoré sa odpadom zaoberajú. Vážne ťažkosti budú mať podľa AZZZ SR aj podniky, ktoré odoberajú vyrobené suroviny, čo s veľkou pravdepodobnosťou zapríčiní ich odchod zo Slovenska.

AZZZ SR sa obáva, že táto novela oberie domácich spracovateľov o možnosť slobodného nákupu odpadovej suroviny. Podľa nich je to úplne absurdné, keďže sa okolité krajiny k svojim odpadom a svojim spracovateľským kapacitám správajú rôznymi spôsobmi ochranársky. "Z tohto dôvodu máme dojem, že návrh novely zákona je pripravený v prospech zahraničnej konkurencie, ktorá má záujem ovládnuť toky tohto druhu suroviny, a skôr či neskôr, vzhľadom na nerovnaké podmienky pri obchodovaní s týmito komoditami, nasmeruje toky do zahraničia," píše sa v tlačovej správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies