Nové voľby kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR budú do 120 dní

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 15:05 • 2 min
Nové voľby kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR budú do 120 dní

BRATISLAVA - Nové voľby predsedu Najvyššieho súdu SR sa po pondelkovej (19.5.) neúspešnej voľbe uskutočnia najneskôr do 120 dní.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zákona o Súdnej rade SR. Pritom platí, že neúspešní kandidáti v prvej voľbe sa novej nemôžu zúčastniť.
     

"Deň a čas konania volieb vyhlasuje predseda Súdnej rady najneskôr 45 dní pred ich konaním," píše sa v zákone. Šéf Súdnej rady podľa zákona oznámi všetkým navrhovateľom vyhlásenie volieb a vyzve ich na predloženie kandidátov v lehote, ktorá nesmie byť kratšia ako 15 dní. "Tak aby som dodržal literu zákona," odpovedal v pondelok súčasný šéf Najvyššieho súdu a Súdnej rady Štefan Harabin na otázku, na kedy vypíše novú voľbu. 
     

Situáciu, že by ani v novej voľbe nebol zvolený kandidát na predsedu Najvyššieho súdu rieši zákon tak, že Súdna rada vyhlási ďalšiu voľbu, ktorá sa má uskutočniť do 120 dní. V tejto voľbe sa už o zvolenie môžu uchádzať aj kandidáti, o ktorých sa hlasovalo v prvej voľbe, no vylúčení sú z nej kandidáti, o ktorých sa hlasovalo v bezprostredne predchádzajúcej voľbe. Meno kandidáta, ktorého zvolia členovia Súdnej rady nadpolovičnou väčšinou všetkých hlasov za kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu, potom predkladajú prezidentovi na vymenovanie do funkcie. 
     

Harabinovi končí funkčné obdobie predsedu Najvyššieho súdu 23. júna, čím stratí aj funkciu predsedu Súdnej rady. V tom čase už bude úradujúcim prezidentom Andrej Kiska (od 15. júna - pozn. TASR).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies