Nová technológia odhalí samovražedného útočníka v dave

NETKY.SK • 31 Október 2013, 09:37 • 2 min
Nová technológia odhalí samovražedného útočníka v dave

BRUSEL - Rusko a NATO v stredu oznámili úspešné vyvinutie systému, ktorý umožňuje odhaliť potenciálnych samovražedných útočníkov v dave.

slovakia

left justify in out

V spoločnom vyhlásení Moskvy a aliancie sa uvádza, že po štyroch rokoch vývoja a investícii takmer piatich miliónov eur sa podarilo vyvinúť technológiu, prostredníctvom ktorej je možné rozoznať v dave osoby s výbušninami, teda potenciálnych útočníkov. Cieľom je zabrániť útokom na rušných miestach, kde sa v jednom čase nachádza veľké množstvo ľudí, a znemožniť tak zopakovanie udalosti podobných tým, aké sa v uplynulých rokoch udiali v dopravných systémoch v Londýne, Madride, Moskve či Petrohrade.

Projekt financovali NATO, Británia, Francúzsko, Rusko, Taliansko, Turecko a USA. Vývoj mali zase na starosti laboratória a spoločnosti vo Francúzsku, Holandsku, Nemecku, Taliansku a Rusku. Technológia funguje na základe senzorov a hromadného mikrovlnného skenovania schopného rozoznať molekulárne štruktúry v dave cestujúcich. Výbušniny je možné odhaliť "na diaľku, v reálnom čase a bez narušenia dopravy". Systém podľa stanoviska úspešne odskúšali v júni na stanici metra v nemenovanom európskom hlavnom meste a dostal meno STANDEX. Podľa vývojárov ide o absolútne prelomovú technológiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies