Nová koalícia dá zásadnú odpoveď na euroval zrejme do 1. júla

NETKY.SK • 30 Jún 2010, 08:40 • 2 min
Nová koalícia dá zásadnú odpoveď na euroval zrejme do 1. júla

Nová koalícia dá zásadnú odpoveď na euroval zrejme do 1. júla

slovakia

left justify in out

Štvorica stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd zrejme sformuluje odpoveď na tzv. euroval ešte do 1. júla. Novinárom to dnes po stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom povedala budúca premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Práve 1. júl je termínom, dokedy má dať Slovensko svoj podpis pod nový garančný mechanizmus slúžiaci na pomoc krajinám eurozóny vo finančných problémoch.
"My nepatríme k politickým stranám, ktoré chcú blokovať EÚ ani ďalšie krajiny," uistila Radičová. Zároveň však tvrdí, že podpis pod euroval je jednoznačne zodpovednosťou tejto vlády, pretože termín je známy a nový kabinet zatiaľ nie je konštituovaný.
Radičová, ktorá podľa vlastných slov zmluvu stále nevidela, tvrdí, že postoj stredopravých strán bude zodpovedný. "Chceme rokovať o podmienkach s Bruselom a s Európskou komisiou, druhý priebeh diskusií by mal prebehnúť na pôde NR SR. Pri rokovaniach vieme hovoriť o ďalších možných variáciách, ako situáciu riešiť," uistila.
Hlavu štátu na neformálnom stretnutí Radičová informovala aj o štádiu, v akom sa nachádza kreovanie nového kabinetu a o krokoch, ktoré koaličný štvorlístok ešte čakajú. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že do 8. júla, kedy plánuje podať demisiu vláda Roberta Fica (Smer-SD), bude kabinet Ivety Radičovej pripravený na vymenovanie.
Na otázku, či si vie predstaviť spoluprácu s prezidentom, ktorý bol jej protikandidátom v prezidentských voľbách, odvetila, že dialóg je najlepšia cesta k tomu, aby sa prijímali správne riešenia. "Dobré zákony nie je dôvod nepodporiť a my budeme predkladať dobré a spravodlivé zákony. Prezident bol mnou už minule informovaný o našich programových tézach a z nich je zrejmé, aké kroky bude prijímať budúca vláda," dodala Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies