Nová aplikácia vyhľadáva nesprávne slovné spojenie "poľské tábory smrti"

NETKY.SK • 16 Február 2016, 17:03 • 2 min
Nová aplikácia vyhľadáva nesprávne slovné spojenie "poľské tábory smrti"

VARŠAVA - Poľská reklamná agentúra vytvorila aplikáciu, ktorá vyhľadáva historicky nesprávne slovné spojenie "poľské tábory smrti" v súvislosti s nacistickými koncentračnými tábormi v okupovanom Poľsku.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes vo vyhlásení Piotr Cywiňski, riaditeľ Štátneho múzea Auschwitz-Birkenau v Osvienčime.


"Dúfame, že novinári, ale aj školy a ďalšie vzdelávacie inštitúcie, si nainštalujú túto aplikáciu na svoje počítače," citovala Cywiňského agentúra DPA.
Aplikácia dokáže vyhľadať "poľské tábory smrti" zatiaľ v 16 rôznych jazykoch a v rámci kontroly pravopisu ponúka vhodnejšie alternatívy.


"Väčšina chýb vznikla pod tlakom času a v dôsledku neznalosti. To nás inšpirovalo k vytvoreniu aplikácie Remember," uviedla Agnieszka Heidrichová z reklamnej agentúry FCB, ktorá aplikáciu vytvorila.


Predstaveniu novej aplikácie predchádzalo v pondelok oznámenie vlády, že chce zakázať používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" rovnako ako ďalších vyhlásení, ktoré naznačujú, že sa Poľsko podieľalo na holokauste.


Chyby tohto typu sú častejšie, ako by sa mohlo zdať. Webová stránka aplikácie (https://correctmistakes.auschwitz.org) uvádza, že tento rok už zachytila vyše 2200-krát nesprávne slovné spojenie "poľské tábory smrti".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies