Nórska vláda bojuje proti rozvodom: Rande raz týždenne

NETKY.SK • 31 Október 2013, 10:39 • 2 min
Nórska vláda bojuje proti rozvodom: Rande raz týždenne

OSLO - Nová nórska ministerka pre deti, rovnosť a sociálne začlenenie Solveig Horneová v stredu oznámila zámer poskytnúť rodičom viac času pre samých seba a umožniť im raz týždenne chodiť na rande.

slovakia

left justify in out

Cieľom je znížiť vysokú mieru rozvodovosti, ktorá je jednou z najvyšších v Európe. Podľa slov Horneovej z populistickej Strany pokroku je potrebné posilniť rodinu a zredukovať počet rozvodov. V rozhovore pre denník Stavanger Aftenblad potvrdila aj ďalšie opatrenia ako napríklad zvýšenie objemu prostriedkov pre partnerské poradne či zmeny v oblasti takzvanej materskej dovolenky.

"Je dôležité, aby si rodičia našli malý časový priestor, v ktorom môžu byť frajermi a frajerkami," povedala Horneová, ktorá tak signalizuje zmenu v rodinnej politike bohatej škandinávskej krajiny. Predchádzajúce vlády sa doteraz sústredili najmä na vytváranie dokonalých podmienok pre vývoj dieťaťa. Manželstvá sa pritom v Nórsku rozpadávajú až v štyroch z desiatich prípadov. 

Novou nórskou premiérkou sa po septembrovom volebnom víťazstve stala konzervatívna líderka Erna Solbergová. Súčasťou nórskeho vládneho kabinetu sú vôbec po prvý raz v histórii aj populisti zo Strany pokroku, ktorá presadzuje prísnejšiu imigračnú politiku a rozsiahle daňové úľavy. Strana bola od svojho vzniku pred 40 rokmi vždy v opozícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies