Nórska slalomová kométa Kristoffersen má iba 19

NETKY.SK • 29 Január 2014, 10:23 • 2 min
Nórska slalomová kométa Kristoffersen má iba 19

SCHLADMING - Nórske zjazdové lyžovanie už nie je len velikán Aksel Lund Svindal. Líder aktuálneho poradia Svetového pohára sedel v utorok večer v štúdiu nórskej televízie, keď jeho 19-ročný krajan Henrik Kristoffersen prefrčal cieľom 2. kola slalomu v Schladmingu tak rýchlo, že to stačilo na celkové prvé miesto.

slovakia

left justify in out

Premiéru na najvyššom stupni v pretekoch Svetového pohára Svindal svojmu takmer o 12 rokov mladšiemu krajanovi rád doprial. Ide o prvé nórske slalomové víťazstvo v bojoch o krištáľové glóbusy po desiatich rokoch a triumfe Trulsa Oveho Karlsena v Kranjskej Gore.

"Už pred týždňom som na twitteri napísal, že sa zrodila nová slalomová superstar. Teraz o nej vie už celý svet,“ reagoval Svindal. Len minulý piatok obsadil Kristoffersen v mekke zjazdového lyžovania v Kitzbüheli druhé miesto. Na otázku, čo musí zlepšiť, aby zvíťazil, odvetil skromne: "Viac potrénovať." Tento svoj zámer naplnil za rekordné štyri dni. Na ešte prestížnejších pretekoch v Schladmingu v elektrizujúcej atmosfére pred zrakmi 45 000 divákov zdolal domáceho favorita a úradujúceho majstra sveta Marcela Hirschera. Ďalší rakúsky slalomový špecialista, už 34-ročný Mario Matt, síce vyhral prvé kolo práve pred Kristoffersenom, ale v druhom neuniesol tlak okolia a nechal vychutnať si prvé minúty slávy o generáciu mladšieho súpera zo severu Európy. 

"Prežívam neuveriteľné pocity. Moja druhá jazda bola najmä v dolnej časti pred cieľovým priestorom asi naozaj najlepšia. Cítil som to. A tiež tú ohromnú silu publika. Toto sú slalomové preteky s najlepšou atmosférou na svete,“ cituje Kristoffersena server ORF. Rodák z Lorenskogu sa zjavil medzi slalomovou špičkou ako kométa. Premiéru vo Svetovom pohári absolvoval pred necelými dvoma rokmi v Kranjskej Gore. Na začiatku sezónu mu patrila v štartovnej listine FIS bodov pre slalom 21. pozícia, momentálne je už tretí a v hodnotení Svetového pohára v slalome sa dokonca delí o druhé miesto s Nemcom Felixom Neureutherom. Za lídrom Hirscherom zaostávajú o 50 bodov. To všetko je výsledkom štyroch pódiových umiestnení (Levi - 3. miesto, Adelboden - 3. miesto, Kitzbühel - 2. miesto) vrátane prvého víťazstva (Schladming) v siedmich slalomoch tejto zimy. Bývalý skvelý nórsky slalomár Tom Stiansen na adresu Kristoffersena uviedol, že má nervy zo železa. 

"V 19 rokoch je psychicky obrovsky silný. Dokáže sa plne koncentrovať len na svoju jazdu a nevnímať ten virvar okolo seba. Má pred sebou žiarivú kariéru. Navyše je aj dobrým tímovým hráčom do reprezentácie,“ vyhlásil Stiansen, majster sveta zo Sestriere 1997, pre server Dagbladet. Kristoffersen sa zatiaľ bráni tvrdeniu, že sa zaradil medzi favoritov na zlato na blížiacom sa olympijskom vrchole v Soči. „Nemyslím si to a nemyslím na to. Pre mňa je momentálne hlavná priorita Svetový pohár,“ povedal nečakaný víťaz zo Schladmingu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies