Nominácie na Olivier Awards ovládla hra Harry Potter a prekliate dieťa

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 15:09 • 2 min
Nominácie na Olivier Awards ovládla hra Harry Potter a prekliate dieťa

LONDÝN - Zoznamu kandidátov na divadelné ceny Laurencea Oliviera vládne hra Harry Potter a prekliate dieťa. Dvojdielna inscenácia nadväzujúca na sériu o známom čarodejníkovi, za ktorou stoja J. K. Rowling, Jack Thorne a John Tiffany, získala rekordných jedenásť nominácií, vrátane kategórií Najlepšia nová hra, Najlepšia réžia (John Tiffany), Najlepší herec (Jamie Parker), Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe (Noma Dumezweni) či Najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Anthony Boyle).

slovakia

left justify in out

Projekt sa s jedenástimi nomináciami stal najviac nominovanou novou hrou v histórii udeľovania cien, čím prekonal doterajší rekord muzikálu Hairspray (2008). 

O tri nominácie menej si vyslúžil muzikál Groundhog day, ktorý vznikol na motívy filmu Neuveriteľný deň (1993). Inscenácia môže získať ceny napríklad v kategóriách Najlepší herec v muzikáli (Andy Karl), Najlepší herec vo vedľajšej úlohe muzikálu (Andrew Langtree), Najlepšia choreografia či Najlepšia réžia (Matthew Warchus). 

Prvú nomináciu od roku 1984 má Glenda Jackson (Kráľ Lear), ktorá sa uchádza o cenu pre najlepšiu herečku. Jej konkurentkami sú Cherry Jones (Sklenený zverinec), Billie Piper (Yerma) a Ruth Wilson (Heda Gablerová). V mužskej kategórii okrem spomínaného Jamieho Parkera o trofej bojujú Ed Harris (Pochované dieťa), Tom Hollander (Travesties) a Ian McKellen (Zem nikoho), pre ktorého je to už desiata nominácia na Olivier Award.

 

V muzikálovej kategórii o trofej pre najlepšiu herečku súťažia Glenn Close (Sunset Boulevard), Amber Riley (Dreamgirls), Sheridan Smith (Funny Girl) a Debbie Chazen, Sophie-Louise Dann, Michele Dotrice, Claire Machin, Claire Moore a Joanna Riding (The Girls). Najlepším muzikálovým hercom sa okrem menovaného Andyho Karla môžu stať David Fynn (Škola rocku), Tyrone Huntley (Jesus Christ Superstar) a Charlie Stemp (Half a Sixpence). 

Špeciálnu cenu Laurencea Oliviera tento rok dostane Kenneth Branagh. Päťdesiatšesťročnému rodákovi z Belfastu udelia túto trofej za výnimočný prínos britskému divadlu. Pre Branagha to bude druhá Olivier Award, keďže v roku 1982 zvíťazil v kategórii Najlepší nováčik. Odvtedy ho nominovali ešte štyri razy. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční 9. apríla v londýnskom Royal Albert Hall. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies