Nominácie na Európske filmové ceny ovládla Ida

NETKY.SK • 8 November 2014, 17:02 • 2 min
Nominácie na Európske filmové ceny ovládla Ida

BRATISLAVA - Predstavitelia Európskej filmovej akadémie (EFA) zverejnili na Európskom filmovom festivale v španielskej Seville nominácie na výročné Európske filmové ceny.

slovakia

left justify in out

Najviac nominácií získala snímka Ida, ktorú nakrútil poľský režisér Pawel Pawlikowski. Dielo sa uchádza o ceny v kategóriách Európsky film, Európsky režisér, Európsky scenárista a tiež Európska herečka, v ktorej má dve nominácie (Agata Kulesza a Agata Trzebuchowska).

 

Štyri ceny môže získať ruská dráma Leviatan režiséra Andreja Zvjaginceva. Okrem trofejí pre najlepší film a režiséra sa uchádza aj o ceny v kategóriách Európsky herec a Európsky scenárista. Po tri nominácie získali snímky Locke, Nymfomanka 1. a 2. časť - režisérska verzia a Zimný spánok. Posledné dve menované bojujú spolu so spomínanými počinmi Ida a Leviatan a tiež snímkou Vyššia moc režiséra Rubena Östlunda o cenu pre najlepší film.

 

V kategórii komédií nominovali tri snímky - Carmina y amén, Le Week-End a La mafia uccide solo d'estate. Najlepšou herečkou sa môže stať okrem spomínaných kolegýň zo snímky Ida aj Marian Álvarez, Valeria Bruni Tedeschi, Marion Cotillard alebo Charlotte Gainsbourg. Kategória hercov ponúka na výber mená ako Brendan Gleeson, Tom Hardy, Alexej Serebrjakov, Stellan Skarsgard a Timothy Spall.

 

O cenu pre najlepšieho režiséra bojujú okrem spomínaných aj Nuri Bilge Ceylan, Steven Knight, Ruben Östlund a Paolo Virzi. V kategórii scenáristov nominovali dvojice Ebru Ceylan a Nuri Bilge Ceylan, Jean-Pierre Dardenne a Luc Dardenne, Oleg Negin a Andrej Zvjagincev, Pawel Pawlikowski a Rebecca Lenkiewicz a tiež Stevena Knighta.

Predstavitelia EFA už oznámili víťazov v kategóriách kamera, strih, výprava, kostýmy, hudba a zvuk, ktorých vybrala porota. Najlepšími kameramanmi sa stali Ryszard Lenczewski a Lukasz Zal vďaka snímke Ida, cenu za strih získa Justine Wright za film Locke, o najlepšiu výpravu sa postaral Claus-Rudolf Amler vo westerne Temné údolie (Das finstere Tal), vďaka ktorému si odnesie trofej aj kostymérka Natascha Curtius-Noss. Najlepšiu hudbu zložila Mica Levi do snímky Under the Skin a ocenenie za zvuk poputuje Joakimovi Sundströmovi za film Starred Up.

 

Akadémia predtým tiež zverejnila nominácie v kategóriách najlepší krátky film, animovaný film, dokument a tiež Európsky objav. O držiteľoch cien rozhodne viac ako 3000 členov a členiek Európskej filmovej akadémie. Už 27. ročník slávnostného udeľovania Európskych filmových cien sa uskutoční 13. decembra v Rige. Počas večera, okrem iného, taktiež udelia Cenu za celosvetový prínos britskému režisérovi Steveovi McQueenovi, ktorý má na konte snímky ako Hanba (2011) či 12 rokov otrokom (2013).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies