Nominácia Thaciho na Nobelovu cenu mieru pobúrila europoslancov

NETKY.SK • 4 Február 2014, 10:21 • 2 min
Nominácia Thaciho na Nobelovu cenu mieru pobúrila europoslancov

BRUSEL - Predseda poslaneckého klubu socialistov v Európskom parlamente Hannes Swoboda sa dostal v pondelok pod paľbu kritiky zo strany svojich kolegov. Dôvodom je jeho minulotýždňový návrh, aby sa tohtoročným nositeľom Nobelovej ceny mieru stal kosovský premiér Hashim Thaci.

slovakia

left justify in out

Okrem neho by mal podľa Swobodu prestížne ocenenie získať aj predseda srbskej vlády Ivica Dačič a šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová. Dôvodom majú byť zásluhy všetkých troch politikov na zblížení odvekých rivalov Srbska a Kosova.

"Je to zločinec, ktorý patrí pred haagsky súd za zverstvá, ktorých sa dopustila UÇK pod jeho velením," vyhlásil šéf delegácie českých socialistov v EP Richard Falbr. Narážal pritom na Kosovskú oslobodeneckú armádu (UÇK), ktorú Thaci viedol v 90. rokoch počas vojny na Balkáne. "Je to škandalózny návrh," cituje europoslanca český portál iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies