Nobelovu cenu za mier dostala Organizácia pre zákaz chemických zbraní

NETKY.SK • 11 Október 2013, 12:15 • 2 min
Nobelovu cenu za mier dostala Organizácia pre zákaz chemických zbraní

OSLO - Nobelovu cenu za mier na rok 2013 dostala dnes Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) za svoje "rozsiahle úsilie o likvidáciu chemických zbraní," uviedol Nobelov výbor v nórskom Osle.

slovakia

left justify in out

"Dohovory a práca OPCW definovali používanie chemických zbraní ako tabu," uviedol Nobelov výbor, ako ho citovala agentúra DPA. "Nedávne udalosti v Sýrii, kde boli chemické zbrane opäť použité, podčiarkli nevyhnutnosť úsilia o ich likvidáciu." Nobelov výbor poznamenal, že niektoré krajiny ešte stále nie sú členmi OPCW, a pokračoval: "Niektoré štáty nedodržali termín na likvidáciu chemických zbraní, ktorý uplynul 12. apríla 2012", čo sa týka najmä Spojených štátov a Ruska.

Medzi nominovanými, ktorých bol tento rok rekordný počet - až 259, boli aj pápež František, šéf Kremľa Vladimir Putin, iránsky prezident Hasan Rúhání, bývalá prezidentka Írska Mary Robinsonová, predsedníčka jedinej nezávislej organizácie na monitorovanie volieb v Rusku Lilija Šibanovová, pakistanská aktivistka Malála Júsufzajová, konžský lekár Denis Mukwege, ktorý založil kliniku pre obete znásilnenia, čínsky aktivista a disident Chu Ťia, bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl alebo predsedníčka moskovskej Helsinskej skupiny Ľudmila Alexejevová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies