NKÚ kontroloval hospodárenie nemocníc: Na čo všetko kontrolóri prišli?

NETKY.SK • 2 November 2017, 07:05 • 2 min
NKÚ kontroloval hospodárenie nemocníc: Na čo všetko kontrolóri prišli?

BRATISLAVA – Najvyšší kontrolný úrad SR ukončil ďalšiu fázu komplexnej kontroly 15 zdravotníckych zariadení zameranú na ich hospodárenie a nakladanie s majetkom v rokoch 2011 – 2015.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková, kontrolovali dve príspevkové organizácie, tri samosprávne nemocnice, štyri transformované zdravotnícke zariadenia a šesť súkromných. Zistili v nich viacero nedostatkov, ku ktorým patrili nereálne stanovené rozpočty, nezáväznosť ich plnenia, nízka miera osobnej zodpovednosti za dosahované výsledky či neefektívnosť v obstarávaní. Podľa NKÚ sú typické najmä pre štátne a príspevkové organizácie v rezorte zdravotníctva. Naopak, ako sa uvádza v dokumente z kontroly, „na rozdiel od štátnych a samosprávnych nemocníc, transformované akciové spoločnosti, predovšetkým súkromné nemocnice, zvolili iný prístup riadenia rozpočtu a nakladania s majetkom. Tieto nemocnice robia svoje operatívne a strategické rozhodnutia výlučne na základe rozsiahlych finančných analýz.“

Hospodárenie väčšiny transformovaných nemocníc sa končilo so ziskom, prípadne sa výsledky v priebehu kontrolovaného obdobia zlepšovali. Výnimkou bola Nemocnica sv. Michala v Bratislave s kumulovanou stratou za 5 rokov viac ako 17,7 milióna eur. Súkromné nemocnice boli ziskové s výnimkou nemocnice v Partizánskom, ktorá dosiahla kumulovanú stratu takmer pol milióna eur. Pochvalu si zaslúži Východoslovenský onkologický ústav Košice, ktorý mal za sledované obdobie najlepší hospodársky výsledok, a to 5,2 milióna eur – napriek tomu, že poskytuje špecifickú, medicínsky aj ekonomicky náročnú zdravotnú starostlivosť.

 

Možný hlbší problém v celej sieti nemocníc naznačila kontrola v Nemocnici Poprad, a. s. NKÚ zaradil do kontroly aj podnet súvisiaci s touto nemocnicou, kde sa zdravotné poisťovne cielene zamerali na preverenie všetkých výkonov vykázanej zdravotnej starostlivosti a hospitalizácií v roku 2016. Výsledok? Triapolnásobný medziročný nárast objemu neuznaných výkonov – čiže o viac ako milión eur. „Táto skutočnosť indikuje riziko, že takýmto preverovaním vykazovania zdravotnej starostlivosti by mohlo dôjsť k odhaleniu mnohých nedostatkov aj v ďalších nemocniciach, a tým aj k výraznému znižovaniu úhrad za poskytnutú zdravotnú starostlivosť,“ konštatovali kontrolóri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies