Nitriansky kraj prichádza o svojich obyvateľov, za 10 rokov tam ubudli desaťtisíce ľudí

NETKY.SK • 12 Január 2016, 14:53 • 2 min
Nitriansky kraj prichádza o svojich obyvateľov, za 10 rokov tam ubudli desaťtisíce ľudí

NITRA – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) postupne prichádza o svojich obyvateľov. Vyplýva to z Analýzy sociálno-ekonomickej situácie NSK, ktorú kraj vypracoval koncom minulého roka. Podľa zverejnených údajov klesol počet obyvateľov regiónu zo 709.350 v roku 2004 na 686.662 v roku 2013.

slovakia

left justify in out

"Celkovo sa počet obyvateľov kraja za desať rokov znížil o 22.688 obyvateľov. Všetky okresy kraja za sledované obdobie zaznamenali pokles počtu obyvateľov," uvádza sa v analýze. Najvýraznejší pokles zaznamenal okres Nové Zámky, kde sa počet obyvateľov znížil o 5037. Najnižší úbytok bol v okrese Šaľa, kde sa počet obyvateľov v priebehu desiatich rokov znížil o 1172 ľudí.

 

Nepriaznivý vývoj sa podľa analýzy prejavuje v zhoršujúcej sa vekovej štruktúre obyvateľov kraja, keď pri neustále klesajúcej detskej zložky populácie, rastie podiel obyvateľov v produktívnom i v poproduktívnom veku.

 

"Tento fakt sa v Nitrianskom kraji odráža v nižšom podiele predproduktívnej vekovej skupiny, ktorá je na úrovni 13,3 percenta, kým celoslovenský priemer má hodnotu 15,5 percenta. Ešte nepriaznivejšia situácia nastáva v počte obyvateľov poproduktívnej vekovej skupiny, pretože práve Nitriansky kraj dosahuje podiel až 15,2 percenta tejto zložky," konštatuje sa v materiáli. Prvenstvo v najnižšom počte obyvateľov predproduktívnej vekovej skupiny má opäť okres Nové Zámky. Najviac ľudí v poproduktívnom veku je zasa v okrese Zlaté Moravce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies