Niektoré informácie o eurofondoch a agrodotáciách stále nie sú verejne dostupné

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 15:52 • 2 min
Niektoré informácie o eurofondoch a agrodotáciách stále nie sú verejne dostupné

BRATISLAVA - Niektoré podstatné informácie o eurofondoch a agrodotáciách naďalej nie sú dostupné hromadným prístupom na internete, alebo vo forme otvorených dát, hoci s tým počítajú vládne dokumenty a príslušné zákony. Informoval o tom v piatok Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika (KI) s tým, že na základe vlani schválených noviel zákonov o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka by od 1. januára 2018 malo byť o eurofondoch zverejňovaných viac informácií než doteraz.

slovakia

left justify in out

To sa podľa inštitútu podarilo presadiť aj vďaka hromadným pripomienkam, ktoré spolu s ďalšími mimovládnymi organizáciami a aktívnymi občanmi iniciovali počas súčasnej vlády, ale aj ochote Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). "Požadovali sme, aby informácie z informačných systémov týkajúcich sa čerpania fondov EÚ boli zverejňované spôsobom umožňujúcim hromadný prístup, čiže prostredníctvom internetu, v súlade s príslušnými ustanoveniami infozákona," povedal analytik KI Ivan Kuhn.

Analytici KI sa domnievajú, že rozsah podstatných informácií, ktorý je v procese prerozdeľovania a čerpania eurofondov zverejňovaný, by mohol a mal byť rozšírený. "Má existovať verejný portál ITMS, kde sa majú zverejňovať, pokiaľ možno, všetky informácie s výnimkou, samozrejme, osobných údajov alebo nejakých zákonom chránených údajov, v tejto chvíli existuje niečo, čo sa tvári ako verejný portál ITMS, ale je to taká potemkinovská dedina," myslí si Kuhn. "Napriek našej nespokojnosti s obsahom verejnej dostupnej časti ITMS portálu platí, že v minulých programovacích obdobiach bolo dostupných informácií o eurofondoch ešte oveľa menej a o otvorených dátach vo forme API nebolo v minulosti vidu ani slychu," uviedol analytik KI Dušan Sloboda.

O agrodotáciách, za ktoré zodpovedá Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), či už o projektovej podpore alebo o priamej podpore, tzv. priamych platbách pre farmárov, je podľa inštitútu verejne dostupných informácií podstatne menej, než pri ostatných projektoch z eurofondov v rámci portálu ITMS. "Pokiaľ ide o PPA a agrodotácie, treba povedať, že tu sa Ficove vlády hýbu vpred k väčšej transparentnosti len veľmi pomaly a neochotne," dodal Kuhn.

Analytici KI na základe infozákona adresovali ÚPVII a PPA otázky o rozsahu informácií, ktoré o eurofondoch, resp. agrodotáciách zverejňujú. "Pýtali sme sa tiež na dôvody, ktoré podľa dotyčných inštitúcií bránia tomu, aby bol súbor zverejňovaných informácií širší, než je dnes. Zároveň sme sa pýtali, kde sú dostupné datasety vo forme otvorených dát, resp. prečo dostupné nie sú," vysvetlil Sloboda. O odpovedi oboch inštitúcií na otázky, prečo Ficova vláda nezverejňuje viac informácií o eurofondoch a agrodotáciách, bude KI informovať po tom, čo ich obe inštitúcie v zákonnej lehote pošlú.

KI vďaka podpore Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis zavádza vlastný webportál o eurofondoch. Na adrese monitoringfondov.sk budú na jednom mieste základné informácie o projektoch a prijímateľoch eurofondov za všetky tri doterajšie programovacie obdobia od pristúpenia SR k EÚ v roku 2004, pričom v najbližších dňoch pribudnú ďalšie typy informácií, ale i mobilná aplikácia pre iOS a Android.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies