Aká symbolika sa spája s posledným dňom v roku?

NETKY.SK • 31 December 2019, 08:51 • 2 min
Aká symbolika sa spája s posledným dňom v roku?

BRATISLAVA - Posledný decembrový deň nesie meno po pápežovi Silvestrovi I., ktorý zomrel 31. decembra v roku 335. Počas jeho pontifikátu sa skončilo prenasledovania kresťanov a začal sa zlatý vek cirkvi.

slovakia

left justify in out

Patrón dobrej úrody

Silvester sa stal jedným z prvých uctievaných svätých a jeho kult sa rozšíril do celej Európy. Bol patrónom domácich zvierat, dobrej úrody a býval zobrazovaný v pápežskom ornáte, s knihou, mušľou alebo býkom.

 

img

 

Rovnodennosť
Oslavy končiaceho a prichádzajúceho roku sa v stredoveku považovali za pohanský zvyk, a preto ich v roku 567 zakázali. V predkresťanských časoch bol ročný cyklus spojený s rovnodennosťou a slnovratom. Starí Slovania napríklad Nový rok slávili 25. decembra počas zimného slnovratu a tento zvyk sa udržal ešte dlho po príchode kresťanských misionárov. Medzi ľudom sa na našom území 1. január ako začiatok nového roka výraznejšie rozšíril až v 15. a 16. storočí.

 

img

 

Symbolika spojená s koncom roka

Tradovalo sa aj obradné umývanie a preobliekanie do čistých šiat. V domácnostiach sa napríklad nesmelo prať ani vešať bielizeň, pretože ten, kto by ju vešal, by mohol ťažko zomierať alebo obesiť sa.

 

img

 

Babí deň

Poslednému dňu v roku sa hovorievalo aj "babí deň". Na Silvestra chodili po dedine tzv. baby, dvaja muži prestrojení za ženy. Jeden so slameným vencom a zvoncom, druhý v kožuchu, na ktorom mal sukňu zo slamy, prepásanú povrieslom. Ženy mali za úlohu túto slamu trhať a vkladať sliepkam do kurína, aby aj v budúcom roku dobre znášali vajíčka. Silvestrovskej noci a príchodu Nového roku sa pripisovala zvláštnu moc. Verilo sa, že čo sa v tú noc bude snívať, to sa aj splní.

 

img

 

Až po 2. svetovej vojne
Tradície sa líšili podľa jednotlivých regiónov a odzrkadľovali vtedajší život aj dobu. Veselice sa na Silvestra začali konať až po 2. svetovej vojne, pretože dovtedy boli zábavy zakázané až do Troch kráľov.

 

img

 

Gregoriánsky kalendár
V súčasnosti sa väčšina krajín sveta vrátane Slovenska riadi gregoriánskym kalendárom, ktorý je aj celosvetovo používaným systémom merania času.

 

img

 

Príchod nového roka však napriek tomu zostáva úzko spojený s kresťanským svetom, pretože tento kalendár zaviedol v roku 1583 pápež Gregor XIII., aby korigoval nepresnosti prestupných rokov predtým používaného juliánskeho kalendára. Juliánskym kalendárom sa doteraz riadi napríklad pravoslávna cirkev a Nový rok v ňom pripadá na 14. januára.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies