Nicola Sturgeonová ohlásila kandidatúru na post šéfky SNP

NETKY.SK • 24 September 2014, 14:39 • 2 min
Nicola Sturgeonová ohlásila kandidatúru na post šéfky SNP

GLASGOW - Škótska nacionalistická politička Nicola Sturgeonová dnes oznámila, že bude kandidovať na funkciu predsedníčky Škótskej národnej strany (SNP).

slovakia

left justify in out

Tento post by jej tak zabezpečil najvplyvnejšie postavenie na škótskej politickej scéne, píše agentúra Reuters.
     

Jej rozhodnutie prišlo po tom, ako súčasný predseda SNP Alex Salmond v dôsledku neúspešného referenda o nezávislosti Škótska z 18. septembra oznámil, že odstupuje z postu šéfa strany i z funkcie prvého ministra škótskej vlády. 
     

"Budem sa uchádzať o predsedníctvo v SNP i funkciu prvej ministerky," uviedla pre novinárov v Glasgowe 44-ročná Sturgeonová, ktorá je v súčasnosti podpredsedníčkou SNP.
     

"Nezávislosť je pre budúcnosť Škótska najlepšou alternatívou. Som viac než kedykoľvek predtým presvedčená, že jedného dňa sa staneme suverénnou krajinou. To sa však dá dosiahnuť len vtedy, ak ľud Škótska určí tento smer vo volebných miestnostiach," uviedla Sturgeonová.
     

Sturgeonová zároveň oznámila, že sa bude zameriavať aj na to, aby politici z Londýna dodržali predvolebný prísľub o rozšírení škótskych právomocí a na budovanie spravodlivejšej spoločnosti. 
     

"Škótsky ľud dal najavo, že nové právomoci sú naliehavé. Ako prvá ministerka sa pričiním o to, aby sme na zlepšenie života využili i kompetencie, ktoré už máme," vyhlásila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies