Ničenie zvyšných sýrskych zariadení na výrobu chemických zbraní sa začne čoskoro

NETKY.SK • 6 November 2014, 07:38 • 2 min
Ničenie zvyšných sýrskych zariadení na výrobu chemických zbraní sa začne čoskoro

NEW YORK - Demolácia približne desiatich zvyšných zariadení na výrobu chemických zbraní v Sýrii sa má podľa plánu začať už tento mesiac.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zároveň pokračuje overovanie údajov o chemických zbraniach deklarovaných sýrskou vládou. Informoval o tom v stredu veľvyslanec Austrálie pri OSN Gary Quinlan. "Je sedem hangárov a päť podzemných tunelov, ktoré treba zničiť," uviedol novinárom veľvyslanec a súčasný predseda Bezpečnostnej rady OSN Quinlan po brífingu za zatvorenými dverami, na ktorom predložila správu osobitná poradkyňa OSN pre program chemických zbraní v Sýrii Sigrid Kaagová. "Ničenie sa má podľa plánu začať v priebehu tohto mesiaca a pravdepodobne bude ukončené... na budúci rok v lete," dodal veľvyslanec, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

      

Kaagová informovala 15-člennú Bezpečnostnú radu OSN aj o plánoch na zničenie ďalšieho zariadenia, ktorého existenciu sýrska vláda oznámila len nedávno. Lokalita, ktorú vláda prezradila len v septembri, slúžila na výrobu smrteľne jedovatého ricínu.
      

Kaagová hovorila aj o potrebe pokračovať v overovaní vyhlásení sýrskej vlády, ktoré sa týkajú rozsahu jej arzenálu jedovatých plynov a výrobných kapacít. Západné tajné služby mali dlho podozrenie, že Sýria nepriznala úplný rozsah svojho programu na výrobu chemických zbraní. Damask vlani súhlasil so zlikvidovaním celého svojho programu na výrobu chemických zbraní, a to po útoku sarinom z 21. augusta 2013, pri ktorom boli zabité stovky obyvateľov Ghúty, štvrte na okraji sýrskej metropoly.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies