NFL: Päťdesiaty Super Bowl v znamení útok verzus obrana, Manning proti Newtonovi

NETKY.SK • 5 Február 2016, 13:30 • 2 min
NFL: Päťdesiaty Super Bowl v znamení útok verzus obrana, Manning proti Newtonovi

NEW YORK - Kalifornská Santa Clara bude počas víkendu dejiskom najsledovanejšej športovej akcie roka v zámorí. Na Levi's Stadium sa v noci na pondelok uskutoční vyvrcholenie aktuálneho ročníka ligy amerického futbalu NFL - jubilejný 50. Super Bowl.

slovakia

left justify in out

Finále prestížnej súťaže zaobstarajú tímy Carolina Panthers a Denver Broncos.

 

Rozuzlenie sezóny bude mať klasickú športovú zápletku, keď o trofej Vincea Lombardiho bude súperiť štatisticky najlepší útok (Carolina) proti najlepšej ligovej obrane (Denver). Lajtmotívom bude aj súboj medzi dvoma generáciami quaterbackov - hrajúcou legendou Peytonom Manningom v drese Broncos a vychádzajúcou hviezdou Panthers Camom Newtonom.

 

Denver postúpil do Super Bowlu ôsmykrát v klubovej histórii, čím sa v tejto štatistike vyrovnal trojici Dallas, New England a Pittsburgh. Broncos hrali naposledy finále pred dvoma rokmi, ale na vytúženú trofej nedosiahli, keď nestačili na Seattle Seahawks. Klub z Colorada odvtedy zmenil systém svojej hry, keď z elitného ofenzívneho tímu sa stal špecialista na obranu. Broncos v priebehu základnej časti inkasovali najmenší počet bodov, keď defenzívna línia sa opierala najmä o výkony špičkových linebackerov DeMarcusa Wareho a Vona Millera. Útok v Denveri riadi Manning. Už 39-ročný tvorca hry, ktorý s 539 touchdownami a 71.940 yardami kraľuje historických tabuľkám NFL, chce na sklonku svojej bohatej kariéry dosiahnuť druhý finálový úspech. Prvý zaznamenal ešte ako hráč Indianapolisu Colts v roku 2007. Päťnásobný najužitočnejší hráč súťaže (MVP) mal v úvode sezóny zdravotné problémy, ale dostal sa z nich a svojou presnou rukou, prehľadom na ihrisku a skúsenosťami dostal Broncos do záverečného boja o titul.

 

V ceste mu bude stáť o 13 rokov mladší Newton a jeho "panteri". Klub zo Severnej Karolíny bol absolútnym suverénnom základnej časti, valcoval jedného súpera za druhým a zo 16 zápasov prehral jediný. Jeho dominancia sa naplno ukázala vo finálovom stretnutí konferencie NFC, v ktorom Panthers deklasovali Arizonu 49:15. Lídrom mladého tímu je Newton. Fyzicky veľmi dobre stavaný quarterback (196 cm, 112 kg) na touchdowny nielen prihráva, ale sám ich aj vybeháva. Za päť sezón v profilige ich takýmto spôsobom dosiahol 43 (10 v aktuálnej sezóne), čím prekonal historický rekord súťaže. Najmä jeho zásluhou má Carolina aktuálne najlepšiu ofenzívu, keď v priemere súperom nadeľovala 31 bodov na zápas. Newtona podľa vlastných slov čaká v nedeľu životný duel. "Už sa nemôžem dočkať. Všetci sa na to veľmi tešíme, máme veľké očakávania. Máme za sebou výbornú sezónu, ktorú chceme ukončiť finálovým triumfom. Skúsenosti sú na strane Peytona a väčšiny Broncos, ale my sme mladí, draví a hladní po úspechu. Verím, že to bude skvelý súboj so šťastným koncom pre nás," vravel novinárom Newton, ktorý je hlavným favoritom na ocenenie pre najužitočnejšieho hráča sezóny (MVP).

 

Finálový zápas už tradične patrí v zámorí medzi najsledovanejšie podujatia roka. Len pri televíznych obrazovkách ho každoročne pozerá viac ako 100 miliónov divákov. Agentúry aj tento rok priniesli správy o množstve skonfiškovaných falošných lístkov, cena tých pravých sa na čiernom trhu šplhá na stovky dolárov. Polčasovú šou, na ktorú stoja 30-sekundové televízne reklamy v priemere päť miliónov dolárov, obstarajú svojimi vystúpeniami britskí rockeri Coldplay, popová diva Beyoncé a jej kolega Bruno Mars. Americkú hymnu pred zápasom zaspieva nemenej populárna Lady Gaga.

 

Finálový zápas NFL - jubilejný 50. Super Bowl je na programe v noci na pondelok od 00:30 h. Slovenskí fanúšikovia si ho budú môcť pozrieť v priamom televíznom prenose na kanáloch Sport1 a Sport2 HD.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies