Neznámi vandali v centre Paríža poškodili dielo pripomínajúce análny kolík

NETKY.SK • 18 Október 2014, 19:41 • 2 min
Neznámi vandali v centre Paríža poškodili dielo pripomínajúce análny kolík

PARÍŽ - Kontroverzná umelecká inštalácia nazvaná Strom, ktorej tvorcom je americký umelec Paul McCarthy, sa v noci nadnes v Paríži stala terčom útoku neznámych vandalov.

slovakia

left justify in out

Nafukovací zelený objekt vzdialene pripomínajúci vianočný stromček bol nainštalovaný na námestí Vendôme v historickom centre Paríža. Okamžite vyvolal kontroverzné reakcie: kým časť verejnosti ho odmietla, iným sa páčil. Kým jedným skutočne pripomínal 24 metrov vysoký stromček, v iných - vrátane samotného autora - evokoval skôr gigantický análny kolík pre sexuálne hry.
      

Ako informovala agentúra Reuters, neznámi vandali v noci nadnes prerezali laná a káble, ktoré objekt držali vo vztýčenej polohe. Osoba zodpovedná za inštaláciu potom dnes nariadila vypustenie vzduchu z nafukovacieho objektu, aby sa tak predišlo ďalšiemu poškodeniu.  
      

Francúzska ministerka kultúry Fleur Pellerinová tento prejav vandalizmu ostro odsúdila a označila ho za závažný útok na princípy umeleckej slobody. Parížska primátorka Anne Hidalgová vyhlásila, že je pobúrená, a dodala, že Paríž neustúpi hrozbám tých, ktorí "útočia na umenie a umelcov a tým aj na umeleckú slobodu". "Umenie má miesto v našich uliciach a nikto ho nebude vyháňať preč," zdôraznila.
      

Aktivisti zo skupiny odporcov homosexuálnych partnerstiev, ktorých nainštalovanie McCarthyho diela pobúrilo, však neskrývali radosť z odstránenia objektu z parížskeho námestia povestného luxusnými klenotníctvami. Kontroverzné dielo bolo totiž podľa nich "ponížením Paríža" a prejavom "obsesívnej dekadencie francúzskej civilizácie".
      

Zničenie McCarthyho Stromu pomohlo spopularizovať umelca i jeho dielo: francúzske médiá informovali, že v mikroblogovacej sieti Twitter bolo dnes popoludní najdiskutovanejšou témou.  
      

Dočasné vystavenie objektu na parížskom námestí bolo súčasťou prebiehajúcej výstavy súčasného umenia vo francúzskej metropole.   




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies