Nový vynález by mohol napomôcť k menšiemu plytvaniu s potravinami.
Dátum spotreby či minimálna trvanlivosť sú večným problémom. Medzi týmito dvoma pojmami je však rozdiel. Minimálna trvanlivosť sa uvádza pri tovare, ktorý sa tak rýchlo nekazí. Ide napríklad o cestoviny, čaje, strukoviny, rôzne balené sušienky a pod. Daný výrobok sa odporúča spotrebovať do uvedeného dátumu, neznamená to ale, že po ňom bude pokazený. Slovné spojenie „spotrebujte do“ sa naopak uvádza pri produktoch určených na rýchlu konzumáciu ako mliečne výrobky, mäso a podobne, teda tie výrobky, ktoré rýchlo podliehajú skaze. Tento údaj by sa mal dodržiavať prísnejšie.
Nakoľko sa dátumom expirácie výrobcovia chránia, často sa uvádza s rezervou a aj v prípade jej uplynutia je potravina stále jedlá. Odhadnúť to na sto percent nie je vždy ľahké, preto sa mnohí rozhodnú radšej preventívne jedlo vyhodiť. Takto dochádza k zbytočnému plytvaniu. Vedci z univerzity McMaster sa rozhodli vytvoriť mechanizmus, ktorý zbytočnému mrhaniu zabráni.
Vytvorili náplasť pozostávajúcu z neškodných molekúl DNA. Tie majú schopnosť identifikovať prítomnosť nebezpečných baktérií, napríklad salmonely alebo E-coli. Špeciálny indikátor by bol zabudovaný priamo v obale potraviny a bol by „čitateľný“ aj pomocou smartfónu. Vďaka nemu by spotrebiteľ s istotou dokázal určiť, či je potravina na konzumáciu stále vhodná alebo nie.
Náklady na výrobu náplastí by mali byť relatívne nízke, preto by sa po schválení príslušnými orgánmi mohli jednoducho dostať priamo k spotrebiteľom. Podobná technológia by sa dala uplatniť aj v oblasti medicíny, kde by indikovala prítomnosť patogénnych baktérii napríklad v obväzoch, prípadne na chirurgických nástrojoch.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies