Neviete si rady s dátumom spotreby? To, či jedlo môžeme ešte konzumovať čoskoro odhalí náplasť zabudovaná v obale

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 15:00 • 2 min
Neviete si rady s dátumom spotreby? To, či jedlo môžeme ešte konzumovať čoskoro odhalí náplasť zabudovaná v obale

Nový vynález by mohol napomôcť k menšiemu plytvaniu s potravinami.

slovakia

left justify in out

Dátum spotreby či minimálna trvanlivosť sú večným problémom. Medzi týmito dvoma pojmami je však rozdiel. Minimálna trvanlivosť sa uvádza pri tovare, ktorý sa tak rýchlo nekazí. Ide napríklad o cestoviny, čaje, strukoviny, rôzne balené sušienky a pod. Daný výrobok sa odporúča spotrebovať do uvedeného dátumu, neznamená to ale, že po ňom bude pokazený. Slovné spojenie „spotrebujte do“ sa naopak uvádza pri produktoch určených na rýchlu konzumáciu ako mliečne výrobky, mäso a podobne, teda tie výrobky, ktoré rýchlo podliehajú skaze. Tento údaj by sa mal dodržiavať prísnejšie.

 

Nakoľko sa dátumom expirácie výrobcovia chránia, často sa uvádza s rezervou a aj v prípade jej uplynutia je potravina stále jedlá. Odhadnúť to na sto percent nie je vždy ľahké, preto sa mnohí rozhodnú radšej preventívne jedlo vyhodiť. Takto dochádza k zbytočnému plytvaniu. Vedci z univerzity McMaster sa rozhodli vytvoriť mechanizmus, ktorý zbytočnému mrhaniu zabráni.

 

Vytvorili náplasť pozostávajúcu z neškodných molekúl DNA. Tie majú schopnosť identifikovať prítomnosť nebezpečných baktérií, napríklad salmonely alebo E-coli. Špeciálny indikátor by bol zabudovaný priamo v obale potraviny a bol by „čitateľný“ aj pomocou smartfónu. Vďaka nemu by spotrebiteľ s istotou dokázal určiť, či je potravina na konzumáciu stále vhodná alebo nie.

 

Náklady na výrobu náplastí by mali byť relatívne nízke, preto by sa po schválení príslušnými orgánmi mohli jednoducho dostať priamo k spotrebiteľom. Podobná technológia by sa dala uplatniť aj v oblasti medicíny, kde by indikovala prítomnosť patogénnych baktérii napríklad v obväzoch, prípadne na chirurgických nástrojoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies