Netreba sa obávať, že by sme krízu nezvládli, tvrdí prezident

NETKY.SK • 2 Január 2013, 08:23 • 2 min
Netreba sa obávať, že by sme krízu nezvládli, tvrdí prezident

Netreba sa obávať, že by sme krízu nezvládli, tvrdí prezident - Politika Za príliš jednoduché považuje prezident SR Ivan Gašparovič pripisovanie všetkých súčasných problémov iba na vrub pretrvávajúcej hospodárskej kríze. Tá má podľa neho hlbší politický a

slovakia

left justify in out

imgZa príliš jednoduché považuje prezident SR Ivan Gašparovič pripisovanie všetkých súčasných problémov iba na vrub pretrvávajúcej hospodárskej kríze. Tá má podľa neho hlbší politický a morálny základ.

"Je to kríza morálky svetového finančníctva a kríza akcieschopnosti politiky tento stav vecí zmeniť," podčiarkol v dnešnom novoročnom príhovore s tým, že jej dôsledky najviac znášajú občania.

"I keď nás kríza brzdí, netreba mať obavy, že by sme ju nezvládli," deklaroval. Poukázal na to, že Slovensko je navzdory mnohým pesimistickým úvahám dynamickou a úspešnou krajinou. "Dostáva sa nám širokého uznania za vytrvalosť, nezlomnosť, pracovitosť i kvalitu ľudí. Preto sme úspešní na medzinárodných trhoch. Preto sa naši ľudia vo svete nestratia. A to je to, čo nás oprávňuje byť na seba hrdí," zdôraznil prezident.

Rok 2013 označil za prelomový aj z hľadiska fungovania SR v meniacej sa Európskej únii. Ako poznamenal, Slovensko je v pozícii, ktoré priam nabáda k aktívnemu postoju. "Má možnosť aktívne formovať podobu integračnej spolupráce, reformu organizácie. Usilovať sa v únii o obojstranne výhodné riešenia. Veď ak sme pripravení poskytnúť časť našej suverenity, máme aj právo požadovať plnenie záväzkov. Najmä ak si ich my voči partnerom plníme," konštatoval.

Je presvedčený o tom, že budúcnosť Slovenska vo významnej miere závisí od toho, ako rýchlo dokáže zvýšiť výkonnosť vedy, hospodárstva a lepšie využiť inovačný potenciál. "No nesmieme o tom len hovoriť," upozornil. Úspech vidí vo fungujúcom systéme rešpektujúci pravidlá, ktorý verí v potenciál školstva, vedy a výskumu ako zdroja národného hospodárstva. "Nie je to len o platoch. Je to o fungovaní celého systému. Je to aj pre nás jediná cesta zvýšenia konkurencieschopnosti krajiny," dodal.
Prezident vyzval občanov, aby pomohli súčasnej vláde, ktorá sa snaží hľadať sociálne schodné cesty riešenia problémov. "Priblížili sme sa k bodu zlomu. Teraz sa potrebujeme vzchopiť, zjednotiť, konať spoločne, mať k sebe bližšie. Občania i politici. Pohnime sa správnou cestou do budúcnosti," uviedol v príhovore. Zároveň poprosil o solidárnosť a trpezlivosť, keďže za najlepšie prekonanie problémov považuje vzájomné sa počúvanie, korektnú spoluprácu a zmysluplnú pomoc. "Táto spoločnosť sa predsa už dosť vytrápila kvôli nenávisti, ostrej politickej konfrontácii, sebabičovaniu a malovernosti,"zhodnotila hlava štátu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies