Netanjahu označil Abbásov prejav v OSN za falošný a podnecujúci nepokoje

NETKY.SK • 1 Október 2015, 07:06 • 2 min
Netanjahu označil Abbásov prejav v OSN za falošný a podnecujúci nepokoje

NEW YORK - Palestínčania sa už viac necítia byť zaviazaní mierovými dohodami z Osla podpísanými v rokoch 1993 a 1995 s Izraelom. Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to dnes uviedol palestínsky prezident Mahmúd Abbás s tým, že židovský štát predmetné dohovory sústavne porušuje.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ bude Izrael naďalej porušovať dohodu, ktorú s nami uzavrel, nezostane nám nič iné, než od nej odstúpiť. Vyhlasujeme preto, že nemôžeme zostať zaviazaní týmito dohovormi a Izrael ako okupujúca sila bude musieť na seba vziať plnú zodpovednosť. Tento stav nemôže pokračovať," vyhlásil Abbás.

 

Mierové dohody viedli k vytvoreniu Palestínskej samosprávy a umožnili Palestínčanom čiastočnú autonómiu v Predjordánsku a pásme Gazy. Vyjednávanie o finálnej mierovej dohode by eventuálne viedlo k vytvoreniu nezávislého palestínskeho štátu; iniciatíva však vlani v apríli zlyhala, uviedla agentúra DPA.

 

Hoci Abbás na pôde OSN priamo neavizoval zrušenie Palestínskej samosprávy, naznačil, že Organizácia za oslobodenie Palestíny (OOP) prevezme väčšiu úlohu a rozhodnutia jej úradov budú záväzné pre všetkých Palestínčanov.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na jeho slová povedal, že je to práve Abbás, kto odmieta priame rokovania, pričom prejav palestínskeho lídra v OSN označil za "falošný a podporujúci nepokoje na Blízkom východe".

 

"Očakávame a vyzývame Palestínsku samosprávu a jej vodcu, aby konali zodpovedne a prijali návrh izraelského premiéra na priame rokovanie bez kladenia podmienok," oznámil Netanjahuov úrad. Abbás totiž podmieňuje obnovenie rokovaní zastavením výstavby židovských osád na palestínskom území.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies