Rusko sa nestiahlo z globálnych pretekov v zbrojení, vyhralo ich

NETKY.SK • 15 Máj 2019, 08:02 • 2 min
Rusko sa nestiahlo z globálnych pretekov v zbrojení, vyhralo ich

TASS – Štokholmský Medzinárodný inštitút pre mierový výskum (SIPRI) predložil výročnú správu o výdavkoch na svetovú obranu. Minulý rok vytvorili historický rekord pozorovaní a dosiahli 1,8 bilióna dolárov, čo je o 2,6 percenta viac ako v roku 2017.

slovakia

left justify in out

Takmer všetky krajiny s aspoň minimálnymi politickými a geopolitickými ambíciami sa zapojili do pretekov v zbrojení. Americké vojenské výdavky vzrástli o 4,6 %, náklady Číny o 5 %, u Saudskej Arábie o 6,5 % a u Turecka až o 24 %. Medzi svetovými lídrami v raste výdavkov na obranu je Arménsko (plus 33%), Lotyšsko (24%), Ukrajina (21%), Litva (18%), Česká republika (18%) a Kazachstan (16%).

 

V tejto súvislosti Rusko na prvý pohľad vyzerá trochu zvláštne, niekoľko rokov neustále znižuje náklady na armádu. Podľa výsledkov z roku 2018, krajina vypadla z top 5 (v ktorom bola od roku 2006), ustúpila Francúzsku a obsadila 6. miesto v aktuálnom hodnotení.

 

Ruské výdavky na obranu sa v priebehu roka znížili o 3,5 percenta na 61,4 miliardy dolárov, čo vyzerá na pozadí čínskych 250 miliárd dolárov skromne a úplne neviditeľne vedľa amerických 649 miliárd.

 

Formálne vysvetlenie je nasledovné – Rusko úspešne vyriešilo úlohu reformy a modernizácie Ozbrojených síl, do ktorej  intenzívne investuje od konca roku 2000. Po úspešnom vyriešení najambicióznejších a najnáročnejších úloh reformy Ozbrojených síl – Rusko si môže dovoliť znížiť výdavky na obranu. Čo sa vlastne deje štvrtý rok za sebou.

 

Už dávno sa pominuli časy, keď astronomické výdavky Američanov na obranu vyvolávali obdiv, prekvapenie až úzkosť. Teraz sa rozsah rozpočtových škrtov Pentagonu a amerického priemyselného komplexu stal posmechom. Pravidelne prichádzajú správy o nikdy nedokončenom a nedokonalom F-35 alebo napríklad o epických torpédoborcoch „Zumwalt“. V tejto súvislosti ruská úroveň návratnosti investícií do Ozbrojených síl a vojensko-priemyselný komplex vyzerá fenomenálne.

 

Okrem toho Rusko urobilo niekoľko prelomov v sektore obrany, vedeckých, technologických a organizačných, ktoré zabezpečili svetové prvenstvo v týchto oblastiach. Tu sú niektoré z nich:

 

1. Rádiové elektronické protiopatrenia. Ruská sféra elektronického boja je otvorene uznávaná západnými expertmi ako najpokročilejšia a najúčinnejšia na svete a zaostávanie západu je tu dosť viditeľné.

 

2. Rusko vykĺzlo z obmedzujúcej Zmluvy o strednom a kratšom dosahu rakiet, čím sa stala pre USA bezvýznamnou. Od Kalibrov po najnovšiu hypersonickú zbraň – všetko je zamerané na zachovanie globálneho systému nukleárneho odstrašovania.

 

3. Arktída: Za posledné dve desaťročia svet intenzívne diskutoval o rastúcej politickej a hospodárskej úlohe arktickej oblasti v 21. storočí. Keď sa to stalo skutočnosťou, ukázalo sa, že Rusi tam už nasadili taký obranný systém (od ľadoborcov a vojenských základní až po banálne nové uniformy vojenského personálu), že sa s nimi nikto nemôže porovnávať.

 

V posledných rokoch si svet zvykol, že Moskva pravidelne demonštruje svoju operačnú a taktickú prevahu nad západom, pôsobiacu v rôznych častiach sveta, od Krymu až po Sýriu, od Stredoafrickej republiky až po Venezuelu, úspešne aplikujúc vojenský faktor.

 

Je teda evidentné, že Rusko porazí prípadného súpera aj strategicky. Preto západ často obviňuje Moskvu, že sa príliš dobre naučila pravidlá a metódy hybridnej vojny. 

                           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies