Nesprávne sa z prostriedkov EÚ mohlo použiť až 9 mld. eur

NETKY.SK • 5 November 2014, 13:31 • 2 min
Nesprávne sa z prostriedkov EÚ mohlo použiť až 9 mld. eur

BRUSEL - Z finančných prostriedkov EÚ sa v minulom roku mohlo nesprávne použiť do deväť miliárd eur. Uviedol to Európsky dvor audítorov (EDA) vo výročnej správe o rozpočte EÚ.

slovakia

left justify in out

Dvor audítorov však varuje, že riadenie výdavkov EÚ stále nie je celkovo dostatočne dobré. "Európsky dvor audítorov varuje, že rozpočtový systém je príliš zameraný len na vynakladanie finančných prostriedkov a je potrebné klásť väčší dôraz na dosahovanie výsledkov,“ píše sa vo výročnej správe.


Zo správy zverejnenej v stredu vyplýva, že vo výdavkoch EÚ sa objavila odhadovaná chybovosť vo výške 4,7 %. EDA však pripúšťa, že chybovosť môže byť v intervale od 3,5 % do 5,9 %. Za chybné sú označené tie výdavky, ktoré nemali byť poskytnuté z rozpočtu EÚ, pretože sa nepoužili v súlade s platnými predpismi. "Chybovosť odhadovaná EDA nie je meradlom podvodov, neefektívnosti alebo plytvania,“ uvádza EDA. "Typickými chybami boli platby pre spoločnosť vykázanú ako malý a stredný podnik, ktorú v skutočnosti vlastnila veľká spoločnosť, alebo dodatky k existujúcej verejnej zákazke bez toho, aby mali ostatní uchádzači možnosť predložiť ponuky. Väčšina chýb sa vyskytla vo výdavkových oblastiach, ktorých riadenie zdieľajú členské štáty s Európskou komisiou (EK),“ spresňuje EDA. 

 

Rozpočtové výdavky EÚ dosiahli v roku 2013 celkovú výšku 148,5 mld. eur a predstavujú približne 2 % celkových verejných výdavkov členských štátov EÚ. EDA kritizuje členské štáty za to, že nedokázali zabrániť podvodným, alebo inak neoprávneným žiadostiam o prostriedky z európskych zdrojov. Audítori naopak pochválili snahu EK získať nesprávne poukázané prostriedky späť. Výsledok za rok 2013 je priaznivejší než v roku 2007, keď bola miera chybovosti vo výške 6,9 %. V rokoch 2009 až 2011 však bola miera chybovosti pod hranicou štyroch percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies