Nemecko začne vykonávať osobné pohovory so sýrskymi žiadateľmi o azyl

NETKY.SK • 31 December 2015, 17:02 • 2 min
Nemecko začne vykonávať osobné pohovory so sýrskymi žiadateľmi o azyl

BERLÍN - Nemecké úrady začnú od piatka uskutočňovať osobné pohovory so žiadateľmi o azyl zo Sýrie.

slovakia

left justify in out

Týmto opatrením sa podľa nej pozastavuje politika takmer automatického udeľovania štatútu utečenca všetkým Sýrčanom.

 

Sýrčania mohli v Nemecku od konca roka 2014 využívať zjednodušený azylový systém, ktorý im umožňoval vyhnúť sa osobným pohovorom s úradníkmi. Jeho kritici však tvrdili, že umožňoval extrémistickej skupine Islamský štát, aby do Európskej únie pašovala svojich džihádistov, a tí mohli uskutočňovať útoky na ciele v Európe.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová až donedávna odmietala výzvy na obmedzenie počtu prichádzajúcich migrantov s odôvodnením, že povinnosťou Nemecka je prichýliť ľudí utekajúcich pred konfliktami a prenasledovaním. Zmena v tomto prístupe nastala po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra, po ktorých sa zistilo, že dvaja z útočiacich samovražedných atentátnikov mali pri sebe falošné sýrske pasy.

 

"Toto opatrenie začne platiť 1. januára bez ohľadu na krajinu pôvodu," vyjadrila sa hovorkyňa nemeckého rezortu vnútra k zmene azylovej politiky a potvrdila tak správy zverejnené nemeckým denníkom Bild.

 

Francúzsko už skôr v tomto týždni požiadalo orgány Európskej únie, aby posilnili prostriedky na odhaľovanie falošných sýrskych pasov kolujúcich v rámci EÚ, ktoré používajú ľudia snažiaci sa dostať do Európy.

 

Nemecko prijalo v tomto roku na svoje územie už viac než milión migrantov, čo je ďaleko viac ako ktorýkoľvek iný štát v Európe, dodal Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies