Nemecko schválilo predaj šiestej vojenskej ponorky Izraelu

NETKY.SK • 2 December 2011, 03:25 • 2 min
Nemecko schválilo predaj šiestej vojenskej ponorky Izraelu

Nemecko schválilo predaj šiestej vojenskej ponorky Izraelu

slovakia

left justify in out

img

Nemecko schválilo predaj šiestej vojenskej ponorky triedy Dolphin Izraelu a zaplatí asi tretinu jej ceny. Dnes to podľa agentúry AP oznámil vysokopostavený nemecký predstaviteľ.

Ponorky Dolphin sú schopné niesť rakety s jadrovými hlavicami, aj keď neexistujú dôkazy, že Izrael ich vyzbrojil takýmito zbraňami.

Nemecký parlament na financovanie svojej časti nákladov vyčlenil maximum 135 miliónov eur v budúcoročnom rozpočte, dodal zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

Izrael už má tri ponorky Dolphin, pričom zaplatil len polovicu ceny jednej. Dve ďalšie sa v súčasnosti stavajú. Dodávky ponoriek sú výsledkom medzištátnej dohody z roku 2005. Jej súčasťou je aj opcia na šiestu ponorku, ktorú teraz Izrael využil.

Predpokladá sa, že Izrael vlastní jadrové zbrane, tieto špekulácie však ani nepotvrdil, ani nepoprel.

Izrael vznikol tri roky po skončení druhej svetovej vojny a od nadviazania diplomatických vzťahov z roku 1965 sa Nemecko stalo jedným z jeho najsilnejších európskych spojencov.

Izrael považuje Irán a jeho jadrový program za ohrozenie svojej existencie a posilňuje svoje vojenské kapacity - napriek tomu, že Teherán popiera snahy o zostrojenie jadrovej bomby.

Ponorky Dolphin budujú v nemeckej lodenici HDW, ktorá patrí koncernu ThyssenKrupp AG. Iróniou je, že približne 4,5 percenta účastín koncernu vlastní Irán prostredníctvom štátnej Iránskej spoločnosti pre zahraničné investície (IFIC).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies