Komora opatrovateliek pošle na vládu otvorený list, požadujú vyššie platy a zdravotnícke pomôcky

NETKY.SK • 14 September 2020, 15:00 • 2 min
Komora opatrovateliek pošle na vládu otvorený list, požadujú vyššie platy a zdravotnícke pomôcky

BRATISLAVA - Komora opatrovateliek Slovenska (KOS) predstavila viaceré požiadavky, ktoré žiada od vlády.

slovakia

left justify in out

Medzi požiadavkami je zvýšenie mzdového ohodnotenia o 300 eur, zabezpečenie dotácií z ministerstva práce do každého zariadenia, ako aj úpravu viacerých zákonov. Komora požiadavky zhrnula v otvorenom liste, ktorý plánuje odoslať na Úrad vlády SR, ale aj každému poslancovi Národnej rady SR (NR SR).

 

Zarábajú menej ako smetiari

KOS konštatuje, že práca opatrovateliek a sanitárov patrí na Slovensku medzi povolania s najnižším platovým aj spoločenským ohodnotením. Komora zdôraznila, že šofér smetiarskeho auta zarobí takmer o polovicu viac ako opatrovateľky či sanitári.

 

"Sociálne služby a najmä dlhodobá starostlivosť, ktorej potreby budú stále len rásť, potrebuje nielen sociálnych pracovníkov, ale aj opatrovateľky a sanitárov. Preto máme právo žiadať od štátu rovnocennú podporu," uviedla vo vyhlásení predsedníčka KOS Dana Grafiková.

 

img

 

Komora predovšetkým žiada vládu, aby splnila požiadavku, týkajúcu sa navýšenia miezd.  "Trváme na tom, že tieto financie má vyčleniť štát ako systémovú pomoc, či už v príspevku z ministerstva práce poskytovateľom, ktorý sa dá použiť len na mzdy, alebo ako súčasť nového príspevku v odkázanosti, ktorý dá priamo cez poukaz odkázanému občanovi. Ak máme v krajine ťažkú prácu, ktorá je potrebná, ale nikto ju pomaly nechce robiť, niet inej cesty, len ju slušne zaplatiť," uvádza v otvorenom liste KOS.

 

Nedostatok odborného personálu je alarmujúci

Komora upozorňuje, že ani jedna s predošlých vlád nikdy zásadne neriešila finančné podhodnotenie týchto profesií napriek tomu, že kvalifikačné predpoklady sú zákonom stanovené.

 

Obrovský nedostatok personálu sa pritom každý rok zhoršuje. Mladý ľudia nemajú záujem o štúdium či prácu v tomto odvetví.

Zvýšenie miezd opatrovateliek a sanitárov o 300 eur, by pritom mal zabezpečiť štát a nie ich zamestnávatelia.

 

Okrem toho požadujú novelu Zákonníka práce tak, aby sa umožnilo opatrovateľkám a sanitárom pracovať v turnusovom režime.

 

Nájomné byty a rekvalifikácia 

"Žiadame prednostný nájom pre pracovníkov v pomáhajúcich profesiách v samosprávnych nájomných bytoch, zvyšovanie vzdelania opatrovateliek, aby vzhľadom na stále sa zvyšujúce nároky a štandardy kvality poskytovaných služieb boli lepšie pripravené na prax, mali možnosť profesionálneho rastu a vyšší spoločenský status," konštatuje KOS.

 

Okrem toho je podľa opatrovateľov a opatrovateliek potrebné rozšíriť základný 220-hodinový kurz o povinné dovzdelávanie, ktorého súčasťou je prvá pomoc raz za dva roky.

 

img

 

Vláda by tiež mala vyriešiť zdravotné bonusy vo forme preventívnych rekondičných a kúpeľných pobytov, ktoré by boli hradené zdravotnou poisťovňou.

 

Dotácie do zariadení sociálnych služieb

Komora tiež vládu vyzvala, aby zabezpečila z dotácie rezortu práce do každého zariadenia sociálnych služieb, bez rozdielu zriaďovateľa.

 

Požadujú zaobstaranie aspoň jednej zdravotnej pomôcky uľahčujúcu manipuláciu s odkázanými. Tiež zrýchliť a zefektívniť prideľovanie takýchto zdravotných pomôcok aj na občana s odkázanosťou v domácej opatere.

 

Ďalej komora žiada do nového zákona o sociálnych službách zakomponovať aj Chartu práv zamestnanca v sociálnych službách.

 

Tiež chce viazať pripravovaný príspevok v odkázanosti na konkrétneho občana formou poukazu, ktorý si uplatní u registrovaného poskytovateľa sociálnych služieb alebo u opatrovníka v domácnosti.

 

"Forma poukazu zamedzí zneužitiu financií a pomôže odstrániť šedú prácu opatrovania v SR," dodala komora.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona