Nemecko sa snaží presvedčiť Turecko i Irán, aby bojovali proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 12 Október 2014, 09:07 • 2 min
Nemecko sa snaží presvedčiť Turecko i Irán, aby bojovali proti Islamskému štátu

BERLÍN - Nemecko sa snaží presvedčiť Turecko a Irán, aby sa pripojili k boju proti militantom Islamského štátu (IS), uviedol nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre noviny Tagesspiegel Steinmeier povedal, že je potrebné povzniesť sa nad dlhoročné nepriateľská na Blízkom východe, aby vznikol jednotný front proti IS. O tejto otázke chce hovoriť s predstaviteľmi Saudskej Arábie počas nedeľňajšej návštevy tejto krajiny, informovala agentúra Reuters.
      

"Snažíme sa presvedčiť arabské krajiny, Turecko a Irán, že je potrebné spolupracovať proti IS," povedal Steinmeier pre denník. Dodal, že Nemecko vyzýva Ankaru, aby bojovala proti IS "plnou silou".
      

Steinmeierove vyjadrenia prišli v čase, keď vyše 20.000 ľudí, prevažne Kurdov, demonštrovalo proti IS v západonemeckom Düsseldorfe. Podobné zhromaždenia v Hamburgu a Celle v uplynulom týždni viedli k násilným zrážkam medzi Kurdmi a radikálnymi islamistami, polícia však uviedla, že demonštrácia bola pokojná.
      

V piatok vyslanec OSN varoval, že v sýrskom meste Kobané, ležiacom pri tureckej hranice, zrejme militanti IS zmasakrujú tisíce Kurdov, ak padne do ich rúk. Turecko na svojej strane hranice umiestnilo tanky, ktoré dosiaľ nezasiahli.
      

Irán obviňuje zo vzostupu Islamského štátu, ktorý kontroluje veľké územia v Iraku a v Sýrii, Západ, avšak jeho predstavitelia tiež hovoria o potrebe spoločného úsilia pri boji proti extrémistom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies