Nemecko a Francúzsko prisľúbili Mali ďalšiu podporu

NETKY.SK • 2 Máj 2016, 07:42 • 2 min
Nemecko a Francúzsko prisľúbili Mali ďalšiu podporu

BAMAKO - Nemecko a Francúzsko prisľúbili západoafrickému štátu Mali podporu pri ďalšej stabilizácii krajiny. Obaja ministri zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier a Jean-Marc Ayrault ocenili v úvode spoločnej návštevy v metropole Bamako v nedeľu večer mierovú dohodu medzi vládou a povstaleckými skupinami. Na jej naplnenie v praxi je však potrebné urobiť ešte veľa, zdôraznil Steinmeier.

slovakia

left justify in out

V Mali, bývalej francúzskej kolónii, pôsobia spolu s ďalšími zahraničnými jednotkami aj francúzski a nemeckí vojaci. Sever krajiny padol v roku 2012 na niekoľko mesiacov do rúk sčasti islamistických povstalcov, pokým ho vojenské sily pod francúzskym vedením začiatkom roka 2013 znova nedobyli. "Bez intervencie by Mali bolo dnes pod kontrolou teroristov," povedal Ayrault. Islamistické skupiny región terorizujú dodnes, píše agentúra DPA.

 

Steinmeier a jeho francúzsky rezortný kolega počas cesty do západnej Afriky navštívia do utorkového večera aj Niger. Hlavnými témami rozhovorov sú boj proti terorizmu a utečenecká kríza.

 

Ich cesta sa začala v nedeľu popoludní so značným oneskorením, keďže nemeckému vládnemu špeciálu krátko pred odletom z Berlína praskla pneumatika. Približne 60 pasažierov stroja Airbus A340 počulo už na odletovej dráhe hlasný tresk, po ktorom lietadlo zabrzdilo. Pri incidente neutrpel nikto zranenia. Vládny stroj vyrazil na cestu po výmene pneumatiky o vyše tri hodiny neskôr.

 

Pre Steinmeiera je to už druhá nehoda s vládnym špeciálom za niekoľko týždňov. V apríli pred odletom do Japonska na stretnutie šéfov diplomacií krajín skupiny G7 uviazol v čínskom meste Čchang-ša na štyri hodiny vzhľadom na poruchu motora.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies