Nemecká vláda opäť z výši svoj štátny dlh. Planujú si na budúci rok požičať 81,5 miliardy Eur

NETKY.SK • 25 Marec 2021, 08:26 • 2 min
Nemecká vláda opäť z výši svoj štátny dlh. Planujú si na budúci rok požičať 81,5 miliardy Eur

BERLÍN- Nemecká vláda v stredu schválila návrh štátneho rozpočtu na rok 2022, ktorý opäť počíta so zvýšením štátneho dlhu.

slovakia

left justify in out

Dôvodom zvýšenia dlhu sú mimoriadne výdavky súvisiace s opatreniami na podporu ekonomiky v čase pandémie koronavírusu. Plán v budúcom roku počíta s výdavkami vo výške 419,8 miliardy Eur, čo je podstatne menej ako čiastka 547,7 miliardy Eur plánovaná v aktuálnom roku. Ako uviedol minister financií Olaf Scholz, vláda v roku 2022 predpokladá nový dlh vo výške 81,5 miliardy Eur. Vlani si Nemecko požičalo 240,2 miliardy Eur. Rozpočtovou prioritou v budúcom roku budú podľa ministra výdavky súvisiace s ochranou klímy a digitalizáciou.

 

img

Pod vplyvom pandémie koronavírusu sa nemecké verejné financie vlani po šiestich rokoch hospodárenia s vyrovnanými rozpočtami prepadli do červených čísel. Dlhovú brzdu, ku ktorej sa vláda v Berlíne hlási počas ostatnej dekády, umožňuje štátu zobrať si každý rok nové pôžičky neprevyšujúce 0,35 percenta hrubého domáceho produktu. Pravidlo možno pozastaviť z dôvodu prírodných katastrof alebo iných mimoriadnych udalostí, nad ktorými nemá štát kontrolu.
 

Prečítajte si tiež: Angela Merkelová upustila od prísneho lockdownu počas Veľkonočných sviatkov. Verejnosti sa dokonca ospravedlnila



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies