Neliečenie vysokého krvného tlaku spôsobí zlyhávanie srdca

NETKY.SK • 9 Máj 2011, 07:10 • 2 min
Neliečenie vysokého krvného tlaku spôsobí zlyhávanie srdca

Neliečenie vysokého krvného tlaku spôsobí zlyhávanie srdca

slovakia

left justify in out

img

Neliečenie vysokého krvného tlaku - hypertenzie môže viesť po niekoľkých rokoch k smrteľnému ochoreniu - zlyhávaniu srdca. Toto kardiovaskulárne ochorenie je najčastejšou príčinou smrti v slovenských nemocniciach. Lekári upozorňujú, že zanedbanie hypertenzie prináša naozaj veľké nebezpečenstvo.
      Podľa Petra Lesného zo Slovenskej kardiologickej spoločnosti vysoký krvný tlak nebolí, preto je dôležité dôveryhodne presvedčiť pacienta, aby užíval predpísané lieky. "Tlak nebolí päť rokov, desať rokov, ale výsledkom môže byť, že nezvratne poškodí srdce a pacient už príde so srdcovým zlyhávaním a vtedy je úspešnosť liečby podstatne nižšia," zdôraznil pre TASR.
      Okrem vysokého tlaku vedie k ischemickej chorobe srdca aj cukrovka, oboje neskôr spôsobujú srdcové zlyhávanie.
      Srdce zlyháva podľa Lesného najmä mužom do približne 70 rokov. "V mladších vekových skupinách sú jednoznačne ohrozenejší." Lekári zároveň tvrdia, že ochorenie postihuje ženy staršie nad 70 rokov.
      Na otázku, kto je nedôslednejší pri prevencii, sa podľa Lesného nedá jednoznačne odpovedať, je to individuálne. "Pokiaľ to pacient nepochopí a tie lieky brať nebude a príde až vtedy, keď je to ochorenie pokročilé, liečba už potom bude pochopiteľne menej účinná," podčiarkol.
      Vysokého krvného tlaku sa môžu vyvarovať už mladšie ročníky úpravou svojej životosprávy. Pravidelná fyzická aktivita, žiadne cigarety a vyhýbanie sa obezite, to je podľa Lesného základný recept ako zabojovať proti hypertenzii.
      Srdcové zlyhávanie, ktorému predchádza zanedbanie vysokého tlaku, trápi čoraz viac Slovákov, lekári evidujú už okolo 100.000 pacientov. Príznaky sú pritom často nenápadné - dýchavica pri námahe či opuchy a zvýšená únava, ktorá sa mnohokrát pripisuje veku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies