Fašiangy sú za rohom a vy sa chcete baviť? Tieto mestá majú pripravenú pravú fašiangovú veselicu!

NETKY.SK • 8 Február 2024, 10:00 • 2 min
Fašiangy sú za rohom a vy sa chcete baviť? Tieto mestá majú pripravenú pravú fašiangovú veselicu!

Oslavy plné veselých zvykov s vplyvom predkresťanských tradícií oslavujú prelom zimy a jari.

slovakia

left justify in out

Fašiangom predchádza pôstne obdobie, ktoré sa začína na Troch kráľov a končí na Popolcovú stredu. Od dávnych čias až po súčasnosť fašiangy predstavujú obdobie veselosti a hodovania na zábavách v maskách vyjadrujúce "svet naruby", v ktorom sa stierali spoločenské bariéry. Medzi najstaršie fašiangové masky patria tie, ktoré zobrazovali rôzne zvieratá, ako napríklad masky tura (turoňa alebo býčieho človeka), kozy, medveďa a koňa.

Posledný týždeň pred veľkonočným pôstom je vrcholom fašiangových osláv, kedy maskované družiny prechádzajú dedinou so spevom a prezentujú rôzne vystúpenia a kúsky. Fašiangy končia symbolicky pochovávaním basy, pri ktorom sa vytvára paródia na skutočný pohreb.

Kam za fašiangovou veselicou?

Bratislava - Detský sprievod, súťaž masiek, tanečné workshopy aj večerná fašiangová zábava. V sobotu 10. februára sa v priestoroch Starej tržnice, na Námestí nežnej revolúcie a pred Zichyho palácom bude konať druhý ročník podujatia Bratislavské fašiangy. Okrem pestrého programu pre malých i veľkých sa môžete tešiť na typické fašiangové jedlo - šišky.

Trnava - V sobotu 10. februára sa môžete tešiť na program, v ktorom nebude chýbať zabíjačka, ľudová muzika, tvorivé dielne pre deti - výroba masiek a maľovanie na tvár a v neposlednom rade pochovávanie basy. Zatancujte si, vychutnajte si fašiangové jedlá a pridajte sa k veselému sprievodu masiek, ktorý prejde od radnice cez Trojičné námestie.

Nitra - Na pešej zóne a Svätoplukovom námestí v sobotu 10. februára nebude chýbať jarmok s ľudovo-umeleckými remeselníkmi, veľký fašiangový sprievod mestom s maškarami, choduliarmi a bubeníkmi, súťaž v jedení fašiangových šišiek a koncert s námorníckou kapelou.

Banská Bystrica - 10. februára sa na námestí SNP budú konať fašiangy, ktorých neoddeliteľnou súčasťou je sprievod v maskách a tradičné fašiangové zvyky spojené s pochovávaním basy.

Žilina - Mesto Žilina pozýva na tradičné fašiangové oslavy, ktoré sa uskutočnia v nedeľu 11. februára 2024 v Lesoparku Chrasť, kde sa stretnú fašiangové sprievody prichádzajúce zo sídliska Vlčince, Solinky ale aj z Rosiny. Obyvateľov mesta čaká zábavné podujatie plné folklórnej hudby a klasických fašiangových jedál.

Prešov - Fašiangový sprievod, folklórne súbory, fašiangové hody a v neposlednom rade poriadna veselica. Toto všetko vás čaká v piatok 9. februára v parku kultúry a oddychu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: folklorfest.sk, kultura.trnava.sk, sosbb.sk, bkis.mediaboard.com, zilina.sk, / Foto: Slovakia.travel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies