Návrh novej ústavy upevňuje pozíciu armády a zakazuje náboženské strany

NETKY.SK • 30 November 2013, 19:21 • 2 min
Návrh novej ústavy upevňuje pozíciu armády a zakazuje náboženské strany

KÁHIRA - Návrh novej ústavy upevňuje pozíciu armády a zakazuje náboženské strany.

slovakia

left justify in out

Návrh novej ústavy Egypta upevňuje úlohu armády a zakazuje pôsobenie náboženských strán, informovala agentúra Reuters.  

Znenie ústavy pripravovala od septembra 50-členná komisia po vedením bývalého šéfa Ligy arabských štátov (LAŠ) Amra Músu, v ktorej bolo len niekoľko islamistov.

Členovia grémia dospeli dnes ku konečnému celkovému návrhu a začali postupne hlasovať o každom z jeho 247 článkov. Celý proces, vysielaný naživo egyptskou štátnou televíziou, by mal trvať približne dva dni. Kompletný návrh ústavy bude ešte v decembri predložený na schválenie v celonárodnom referende. 

Navrhované znenie odstraňuje zmeny implementované do základného zákona štátu za vlády islamistického prezidenta Muhammada Mursího. 

Komisiou vypracovaný návrh priznáva Najvyššej rade ozbrojených síl právo potvrdzovať nominanta na post ministra obrany, ktorý by mal pôsobiť vo funkcií osem rokov. 

Dokument znovu zavádza zákaz vytvárania politických strán na náboženskom základe, ktorý bol v platnosti za vlády dlhoročného autoritatívneho prezidenta Husního Mubaraka. Podobným návratom do Mubarakovej éry je aj možnosť postavenia civilistov pred vojenské súdy, ktoré riešia prípady na neverejných pojednávaniach bez práva na odvolanie. 

Armáda pozastavila platnosť ústavy 3. júla po zosadení prezidenta Mursího. Schválenie novej ústavy by malo otvoriť cestu k budúcoročným prezidentským a parlamentným voľbám, ktoré by mali zaistiť formálny návrat krajiny k demokracii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies