Návrh nového zákona o rybárstve je oveľa lepší ako ten súčasný, tvrdí Rudolf Boroš

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 08:21 • 2 min
Návrh nového zákona o rybárstve je oveľa lepší ako ten súčasný, tvrdí Rudolf Boroš

ŽILINA - Petíciu za záchranu všeľudového rybárstva na Slovensku podpísalo približne 40-tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

Slovenský rybársky zväz v nej pokračuje aj napriek tomu, že Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Štátna ochrana prírody (ŠOP) avizovali, že nemajú záujem o výkon rybárskeho práva v rybárskych revíroch.

 

Podľa prezidenta Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) Rudolfa Boroša má petícia svoju váhu a jej zorganizovanie pomohlo k tomu, že výsledkom medzirezortného pripomienkového konania je návrh podoby zákona v takom stave, s ktorým je spokojný aj Slovenský rybársky zväz. "Petícia nebolo to jediné, čo zapôsobilo. Bola v tom aj podpora Združenia miest a obcí Slovenska, priemyselnej komory, Zväzu výrobcov rýb. Zákon, ktorý prešiel legislatívnou radou vlády, je zvládnutý, je v prospech rybárov a výkonu rybárskeho práva," skonštatoval Boroš.

 

Rybári sa podľa neho nemajú čoho báť. Naopak, je tam ešte niečo navyše v ich prospech. "Myslím si, že nový návrh zákona je oveľa lepší, ako bol pôvodný zákon. Je lepší v podmienkach výkonu rybárskeho práva, vylúčil prežité veci a zaradil nové. Odstránil sa nejasný výklad zákona, čo je pre rybárov dobre," zdôraznil Boroš. Ako dodal, je dobré, že sa zákon otvoril, pretože naštartoval oveľa lepšiu spoluprácu so Slovenským vodohospodárskym podnikom i so Štátnou ochranou prírody. "Pochopili, že aj my sme ochrancovia prírody, spojili sme sa a to je podľa mňa dobré," doplnil.

 

Návrh novely zákona o rybárstve by mal podľa neho ísť do prvého čítania v máji tohto roku, v prípade prijatia by mal vstúpiť do platnosti začiatkom budúceho roka. Vlna odporu zo strany rybárov sa proti návrhu zákona zdvihla po internom pripomienkovom konaní, kedy sa v návrhu objavil paragraf umožňujúci pridelenie výkonu rybárskeho práva aj SVP a ŠOP. Rybári zorganizovali petíciu, v medzirezortnom pripomienkovom konaní sa ŠVP a ŠOP vzdali požiadavky na výkon rybárskeho práva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies