Náučný chodník sv. Gorazda počas festivalu požehnal biskup Rábek

NETKY.SK • 27 Júl 2023, 16:30 • 2 min
Náučný chodník sv. Gorazda počas festivalu požehnal biskup Rábek

Močenok-V obci na západe Slovenska sa koná 31. ročník Celonárodného festivalu kresťanského divadla

slovakia

left justify in out

Do obce v šalianskom okrese v lete prúdi množstvo milovníkov umenia. Počas niekoľkých dní majú návštevníci možnosť vidieť predstavenia v podaní súborov z celého Slovenska. V rámci festivalu sú na programe divadelné hry, inscenácie i tvorivé dielne. V stredu 26. júla 2023 boli hostia svedkami nevšednej udalosti.

 

Ako informuje TASR, v Močenku v okrese Šaľa vznikol nový Náučný chodník svätého Gorazda. Začína sa pri Kostole sv. Klimenta v Močenku a pokračuje po lesných cestách k miléniovému krížu pred Nitrou. Náučný chodník požehnal biskup František Rábek, vojenský ordinár Ozbrojených síl a Ozbrojených zložiek SR. Otvorenie chodníka bolo súčasťou 31. ročníka celonárodného festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok.

 

Úsek chodníka dlhý 13,5 kilometra prešiel biskup spoločne s ďalšími 45 pútnikmi. Ocenil upravenú a vyčistenú trasu, ktorou podľa predpokladov chodili aj vierozvestcovia sv. Cyril a Metod a tiež sv. Gorazd. "Je to vzácny úsek aj pre Európsku kultúrnu cestu sv. Cyrila a Metoda," skonštatoval biskup Rábek.

Festival Gorazdov Močenok sa začal v nedeľu 23. júla a potrvá do 30. júla. V sekcii súťažných inscenácií sa predstaví šesť divadelných súborov s ôsmimi predstaveniami, v nesúťažnej časti programu sa predstavia dva súbory, informovali organizátori festivalu obec Močenok a OZ Krediv. Neoddeliteľnou súčasťou festivalu je duchovný program, rozbory súťažných divadelných predstavení i spoločenské stretnutie organizátorov, divadelníkov a ďalších účastníkov.

 

Festival vznikol v roku 1993 ako Celonárodný festival biblických a duchovných hier Gorazdov Močenok. V nasledujúcich rokoch sa na ňom prezentovalo množstvo divadelných súborov z domácej i zahraničnej scény, stovky účastníkov, ktorí sa pasívne, ale i aktívne zapájali do činností v rôznych tvorivých dielňach, ktoré sú súčasťou festivalu dodnes.

 

Poslaním festivalu je osveta kresťanského divadla, no predovšetkým úcta k sv. Gorazdovi, žiakovi vierozvestov sv. Cyrila a Metoda. Jeho najpravdepodobnejším rodiskom je práve osada Gorazdov, ktorá je súčasťou obce Močenok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies