Hlas-SD: Pozitívny krok Budapešti k pôde nesmie ostať jediný!

NETKY.SK • 12 Október 2021, 14:48 • 2 min
Hlas-SD: Pozitívny krok Budapešti k pôde nesmie ostať jediný!

BRATISLAVA - Strana Hlas-SD hodnotí zrušenie uznesenia maďarskej vlády o zriadení fondu na výkup pôdy pozitívne. Nesmie však ostať jediným a musia ho nasledovať ďalšie.

slovakia

left justify in out

"Po záujme skupovať slovenskú pôdu sa musí skončiť aj ekonomická podpora maďarskej vlády športu a kultúry v zahraničí, či skupovanie budov cez rôzne nastrčené nadácie," povedal poslanec Národnej rady SR a tajomník strany pre zahraničnú a európsku politiku Peter Kmec.

 

img

 

Strana žiada, aby sa Budapešť vrátila k oficiálnym bilaterálnym dohodám, ktoré vytvárajú štandardný rámec spolupráce a pomoci pre menšiny, bez prijímania osobitných a neštandardných opatrení. "To je jediná cesta, ako vyjsť zo slepých uličiek, akou bola táto v prípade nákupu slovenskej pôdy Budapešťou," dodal Kmec.

 

 

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec rovnako víta rozhodnutie maďarskej vlády o zrušení nákupu pôdy na Slovensku. Podľa neho sú takéto kroky v Európskej únii a v 21. storočí neakceptovateľné a vedú len k rozdúchavaniu etnického napätia. "Som rád, že rozhodnutie o nákupe pôdy bolo zrušené a verím, že podobné nápady sa už nebudú diať. Poškodzujú totiž najmä všetkých tých ľudí, ktorí na národnostne zmiešanom území žijú," uviedol Štefanec.

 

img

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Takto dopadli kšefy s Orbánom! Eduard Heger deklaroval pokračovanie vzájomnej spolupráce

 

O zrušení uznesenia informoval šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, ktorý to považuje za dôkaz nevyhnutnosti vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu o všetkom, čo obe krajiny robia vo svojich vzájomných vzťahoch.

 

img

 

Korčok sa nedávno stretol s maďarským ministrom zahraničia Péterom Szijjártóom. Na spoločnej tlačovej konferencii naznačil otázku skupovania budov v Košiciach i poľnohospodárskej pôdy maďarskou vládou. Šéf diplomacie vtedy zdôraznil, že Slovensko požiadalo Maďarsko, aby svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko, robili po vzájomnej konzultácii a dohode.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies