NATO prenecháva stráženie srbských svätýň kosovskej polícii

NETKY.SK • 6 August 2010, 07:45 • 2 min
NATO prenecháva stráženie srbských svätýň kosovskej polícii

NATO prenecháva stráženie srbských svätýň kosovskej polícii

slovakia

left justify in out

img

Napriek nesúhlasu srbskej strany sa jednotky NATO v Kosove (KFOR) rozhodli odovzdať stráženie stredovekých srbských pravoslávnych kostolov a kláštorov v Kosove tamojšej polícii. Informoval o tom veliteľ síl KFOR Markus Bentler.
      Podľa srbského ministra pre Kosovo Gorana Bogdanoviča ide o "provokáciu" a dodal, že "toto rozhodnutie neprispieva bezpečnosti, skôr naopak, zvyšuje už aj tak existujúcu neistotu u srbského obyvateľstva". Srbská pravoslávna cirkev upozornila, že rozhodnutie KFOR je "riskantné", informoval srbský spravodajský server RTS.
      Bentler na tlačovej konferencii v Prištine uviedol, že NATO dospelo k tomuto rozhodnutiu po posúdení, že situácia v teréne sa značne zlepšila. "Prvým objektom, ktorého stráženie bude odovzdané kosovskej polícii, je kláštor Gračanica," povedal nemecký generál a dodal, že k odovzdaniu zodpovednosti za zabezpečovanie kláštora dôjde koncom augusta. V Gračanici sa nachádza kláštor z 12. storočia, ktorý je v súčasnosti obohnaný ostnatým drôtom, aby sa zabránilo vstupu dovnútra, pripomenula agentúra AP.
      Bentler zároveň prisľúbil, že vojaci KFOR naďalej zostanú v oblastiach v okolí srbských pravoslávnych svätýň a budú bdelo sledovať situáciu.
      V roku 2004 zničili a vyrabovali kosovskoalbánski extrémisti počas vlny násilia zameranej proti kosovským Srbom viac ako 30 pravoslávnych svätýň.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies