Čo je podľa odborníkov kľúčom ku šťastnému životu?

NETKY.SK • 20 Január 2020, 16:55 • 2 min
Čo je podľa odborníkov kľúčom ku šťastnému životu?

Motivačné knihy, meditácia, bdelá pozornosť, superpotraviny, cvičenie, cestovanie, alebo osvojenie nových zručností. Toto všetko sú spôsoby, ako dosiahnuť pocit spokojnosti. Ale čo je kľúčom ku šťastiu? Odborníci vykonali prieskum až na 13 trhoch vrátane Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, USA, Španielska, Turecka, Ruska a Juhoafrickej republiky ukazuje, že ním môže byť vášnivé hobby.

slovakia

left justify in out

Podľa jednej z najväčších štúdií, ktoré boli v oblasti ľudských záujmov vykonané, 9 z 10 opýtaných ľudí verí, že vášnivé hobby im v živote prináša "pocit úspechu a naplnenia", čo dokazuje, že vďaka koníčkom sme skutočne šťastnejší. Rovnaký počet respondentov si myslí, že vrelý záujem nám pomáha lepšie sa vyrovnať so stresom každodenního života.

 

Dr. Nick Southgate, behaviorista, tvrdí: "Vášnivý koníček bol pre človeka vždy dôležitý, pretože mu pomáha definovať, kto je. Vo svete, ktorý je stále búrlivejší, kde budúcnosť zdanlivo prináša väčšiu neistotu…budú čím ďalej dôležitejšie veci, ktoré môžeme vykonávať, pri ktorých určujete len vy, na čom vám záleží, čo to pre vás znamená a kam to smeruje."

 

img

 

Globálny prieskum záujmov

Globálny prieskum analyzoval záujmy 13 000 respondentov z 13 krajín (Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Juhoafrická republika, Španielsko, Turecko, Veľká Británia a USA). Prieskum bol realizovaný v mene spoločnosti Discovery Communications, globálního lídra v oblasti zábavy, ktorá vychádza z reálneho života.

 

Kedy sa cítite najviac sami sebou?

Intenzívny záujem o niečo nám dáva pocit, že máme život pevne v rukách. Až 89% ľudí tvrdí, že keď sa venujú svojmu koníčku, cítia sa "najviac sami sebou". Štúdia ukazuje, že u ľudí, ktorí majú nejaký vášnivý koníček, je o 43% väčšia pravdepodobnosť, že sa budú pri rozhodovaní cítiť sebaistejšie. Koníčky nás tiež "zbližujú s ostatnými ľuďmi" a pomáhajú nám "potlačiť pocity izolácie a osamelosti." 73% ľudí verí, že vášnivý záujem nám dáva "pocit spolupatričnosti", čo ukazuje, že u ľudí s koníčkami je väčšia pravdepodobnosť, že majú okruh dobrých priateľov, na ktorých sa môžu spoľahnúť.

 

img

 

Aké koníčky zaujímajú ľudí najviac?

V priemere majú ľudia štyri koníčky. Z celkového počtu 38 záujmových oblastí, ktoré prieskum sledoval, sa spoločnosť Discovery viac zamerala na 10 základných, ako sú šport, jedlo, pobyt v prírode, znalosti, domov, motorizmus, alebo svadby a vzťahy. V trinástich krajinách zaujal dve najvyššie priečky záujem o jedlo a o pobyt v prírode, na treťom mieste v obľúbenosti skončili spoločne znalosti a výnimočné životy.

 

Jedlo je koníčkom číslo 1 v Británii, USA, Francúzsku, Taliansku, Holandsku, Poľsku, Juhoafrickej republike a v Španielsku, pričom v Dánsku, Nemecku, Rumunsku, Rusku bol na prvom mieste pobyt v prírode. Túžba po pochopení sveta je najrozšírenejší koníček v Turecku.

 

Ako v živote nájsť veci, ktoré nás budú napĺňať?

Podľa prieskumu nás ku koníčkom najviac motivujú rodičia, na druhom mieste je televízia a tretie miesto zaujal vplyv priateľov. Čo sa týka rozvíjania našich intenzívnych záujmov, televízia je považovaná za vplyvnejšiu, ako Youtube alebo iné sociálne médiá.

 

img

 

Záujmy nás spájajú s okolitým svetom

Fulvia Nicoli, výkonná viceprezidentka pre obsah a produkty spoločnosti uviedla, že "Vo svete, kde nemáme čas a kde nás neustále niečo ruší a niečo sa mení, nám koníčky pomáhajú lepšie vnímať sami seba i okolitý svet. Táto štúdia jasne ukazuje, že ľudia viac než kedykoľvek predtým túžia po tom, aby ich ich záujmy spájali s ostatnými aj s okolitým svetom. Discovery spája záujmy, ktoré ľudia vlastnia, s obsahom a príbehmi, ktoré ľudí inšpirujú, aby sa svojim záujmom venovali. Pre každého skalného fanúšika máme niečo pre radosť, od jedla alebo životného štýlu, po šport a život v prírode."

 

Ako môžu televízne programy ovplyvniť náš život?

Discovery verí v posilňovaní záujmov ľudí prostredníctvom pútavého a inšpiratívneho obsahu. Skupina má portfólio značiek zábavy vychádzajúceho z reálneho života, ku ktorým patrí Discovery, Eurosport, HGTV, Food Network, TLC, Investigation Discovery, Travel Channel a Animal Planet.

 

Pre mnoho ľudí sú televízne programy veľkými externými spúšťačmi vecí, z ktorých sa neskôr stanú veľké osobné vášne. Je to dané tým, že na vás príbeh alebo udalosť veľmi osobne, ľudsky a vnútorne zapôsobia. Nie je to rovnaké, ako keď čítame, nie je to rovnaké, ako keď počúvate, je to, akoby ste do nich boli ponorený, a to človeku môže pomôcť objaviť emocionálny výboj, ktorý ho privedie na vlastnú cestu vášne a objavovania.

 

img

 

Koníčky majú pre nás 5 výhod

1. Máme pocit, že máme veci pod kontrolou
2. Pomáhajú nám byť v živote optimistickejšími
3. Dávajú nám sebadôveru
4. Naplňujú nás
5. Cítime sa vďaka nim viac spätí s ostatnými

 

Tipy na novoročné predsavzatia

1. Čo spôsobí, že vám srdce zaplesá? Napíšte o svojich obľúbených záujmoch 10 vecí, vďaka ktorým je váš život o mnoho sladší. Potom choďte, pozerajte sa na ne, robte ich, užívajte si ich.
2. Urobte si zoznam všetkých radostných chvíľ svojho života za posledných 10 rokov, ktoré premenili nudný deň na sviatok. A potom si naplánujte, ako ich zopakujete.
3. S kým svoju lásku zdieľate? Napíšte si mená ľudí, ktorí vás potešujú, ktorí vás rozosmejú a vďaka ktorým milujete veci, ktoré máte spoločné. A nezabudnite urobiť 20 vecí, aby ste svoju spoločnú lásku v ďalšom roku prehĺbili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies