Násilie postihuje deti doma i v škole, stretávajú sa aj so šikanou

NETKY.SK • 29 Október 2015, 11:46 • 2 min
Násilie postihuje deti doma i v škole, stretávajú sa aj so šikanou

BRATISLAVA – Deti trápi násilie v domácom i školskom prostredí. Skonštatovali to autori prieskumu, ktoré uskutočnilo občianske združenie Náruč – pomoc deťom medzi žiakmi 4. až 7. ročníka základných škôl.

slovakia

left justify in out

Na prieskume zameranom na prítomnosť násilia, ktorému sú deti vystavené doma i v školskom prostredí, sa od mája 2014 do septembra 2015 zúčastnilo 602 školákov. Z toho bolo 140 detí, ktoré žijú na vidieku, 462 detí z mestského prostredia. Realizátorka prieskumu Mariana Sedliaková vysvetlila, že anketa, uskutočnená v rámci projektu Bližšie k deťom, bola rozdelená do viacerých okruhov. "Z odpovedí detí vyplýva, že šesť až osem percent z nich vo svojej rodine zažilo nejakú formu násilia," konštatovala. Deti uvádzali napríklad nevhodné dotyky zo strany dospelých (cca desať percent), krik, ponižovanie, vulgárne správanie (15 percent) i bitku (desať percent).

 

Kým v prípade odpovedí detí z mesta nevyšli v prieskume výraznejšie rozdiely medzi chlapcami a dievčatami, iné to bolo pri deťoch bývajúcich na vidieku. "V tomto prípade sa násilím v rodine cíti ohrozených 12 percent chlapcov a tri percentá dievčat," uviedla Sedliaková. Deti na vidieku tiež vo väčšej miere deklarovali, že sa so svojím problémom nemajú na koho obrátiť. "Takýto problém uviedla takmer štvrtina chlapcov v prieskume," informovala Sedliaková.

 

Ak ide o pocit ohrozenia mimo rodiny, väčšmi ohrozené sa cítia deti v meste, a to predovšetkým chlapci (29 percent). Závažným problémom v tomto kontexte je šikana. "Približne polovica detí uviedla, že bola svedkami šikanovania a 20 percent sa priznalo, že sa stali priamo jeho obeťou," priblížila Sedliaková. Ako najčastejšie formy šikanovania v školách deti uvádzali verbálne útoky, zosmiešňovanie a vylučovanie z kolektívu. Takmer 50 percent detí uviedlo, že majú v triede spolužiaka či spolužiačku, ktorým sa ostatní často posmievajú a zabávajú sa na ich úkor.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies