Napriek politickej kríze sa Janukovyč dal vypísať na práceneschopnosť

NETKY.SK • 30 Január 2014, 11:24 • 2 min
Napriek politickej kríze sa Janukovyč dal vypísať na práceneschopnosť

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je práceneschopný: má akútne dýchacie problémy sprevádzané vysokou teplotou, informovala dnes prezidentská kancelária.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení, zverejnenom na jej webovej stránke, sa neuvádza predpokladaná dĺžka práceneschopnosti, ani to, či prezident počas choroby bude schopný pracovať.

Správa o Janukovyčovej chorobe prišla v čase pokračujúcej politickej krízy na Ukrajine, keď účastníci vyše dva mesiace trvajúcich protivládnych protestov žiadajú jeho rezignáciu, demisiu vlády a vypísanie predčasných volieb.

Jedným z krokov, ktoré mali prispieť k vyriešeniu krízy, bolo tento týždeň zrušenie balíka kontroverzných zákonov s prísnejšími trestami pre občanov za prejavy nesúhlasu s vládou. Rozhodnutie parlamentu musí ešte schváliť Janukovyč ako prezident.

Podľa ukrajinských médií Janukovyč spolu so šéfom svojej kancelárie Andrijom Kľujevom a Sergejom Arbuzovom, po demisii Mykolu Azarova povereného vedením vlády, prišli v stredu do parlamentu, kde sa poslanci sporili ohľadom návrhu zákona o udelení amnestie účastníkom protivládnych protestov, ktorý opozícia kategoricky odmietla.

Podľa opozičného lídra Vitalija Klička cieľom ich návštevy bolo "vymyť mozgy" poslancom Strany regiónov, ktorí odmietali podporiť ňou predložený zákon o amnestii. Kličko tvrdí, že v prípade neschválenia zákona bol Janukovyč pripravený rozpustiť parlament.

Podmienky schválenej amnestie umožňujú demonštrantom naďalej využívať niekoľko obsadených budov v Kyjeve, ktoré im slúžia ako ubytovňa a sídlo na koordináciu protestov, ako aj na zabezpečovanie nevyhnutných služieb pre rozsiahly stanový tábor na kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdan). Podľa rozhodnutia parlamentu majú demonštranti odovzdať najmä kyjevskú radnicu a úrady regionálnych samospráv.

Aktivisti na Námestí nezávislosti sa nemienia podriadiť klauzulám zákona o amnestii a na Majdane zosilnili svoju ochranu. Momentálne sa tam podľa agentúry UNIAN stále nachádza asi 1000 ľudí, kým na Hruševského ulici, kde dochádzalo k ostrým stretom s políciou, ich zostáva asi 200.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies