Nálada v slovenskej ekonomike sa po niekoľkých nepriaznivých mesiacoch zlepšila

NETKY.SK • 29 Október 2015, 09:44 • 2 min
Nálada v slovenskej ekonomike sa po niekoľkých nepriaznivých mesiacoch zlepšila

BRATISLAVA - Nálada v slovenskej ekonomike sa v októbri po niekoľkomesačnom zhoršovaní opäť zlepšila. Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru indikátora ekonomického sentimentu sa totiž oproti septembru zvýšila o 2,8 bodu na 101,8 bodu. Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, tento vývoj ovplyvnil najmä pozitívny vývoj indikátorov dôvery u spotrebiteľov a aj vo všetkých odvetviach, okrem obchodu. Momentálne však indikátor ekonomického sentimentu stále zaostáva za hodnotou z rovnakého obdobia minulého roka o 0,3 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru o 2,6 bodu.

slovakia

left justify in out

Indikátor dôvery v priemysle sa v októbri oproti septembru podľa štatistikov zvýšil o 6,6 bodu na 7,3 bodu, čím presiahol o 5,3 bodu úroveň dlhodobého priemeru a dostal sa na najvyššiu hodnotu od novembra 2014. „Vývoj indikátora ovplyvnilo očakávané zvýšenie produkcie na najbližšie tri mesiace,“ dodáva Štatistický úrad SR. Indikátor dôvery v stavebníctve v októbri oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 5,5 bodu na hodnotu 2,5 bodu vplyvom priaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti i úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 30,5 bodu.


V obchode sa dôvera v októbri naopak znížila, keď hodnota indikátora klesla v porovnaní so septembrom o 2 body vplyvom negatívneho hodnotenia minulých a očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v októbri naopak opäť vzrástol. Jeho hodnota 13,3 bodu sa v porovnaní so septembrom zvýšila o 5 bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami očakávaného, ale najmä minulého dopytu, pričom hodnotenie vývoja podnikateľskej situácie za posledné tri mesiace ostalo nezmenené.


Spotrebiteľská atmosféra sa v októbri zlepšila. Oproti septembru 2015 sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 4,9 bodu na záporných 9,9 bodu v dôsledku zníženia obáv pri všetkých zložkách, teda očakávanej hospodárskej situácii na Slovensku, odhadovanom vývoji nezamestnanosti, predpokladanom vývoji finančnej situácie v domácnosti a perspektívach úspor v domácnosti. Aktuálny výsledok bol po sezónnom očistení o 0,6 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval i dlhodobý priemer.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies